Barion Pixel

Céges/otthoni gépen mennyire lehet játszani?

2023. április 1. |

A nagy integrált GPU teszünkben egy otthoni és egy üzleti gépen mutatjuk be, mire tudod használni!

Szóval tegyük fel, csak nagyon casual játékos szeretnél lenni. Kell egy laptop sulira vagy munkára, de azért néha szórakozásra is használnád. Mennyit tudsz kihozni a gépből?

Vivobook-S14-+-Thinkpad-E14-összehasonlítas

Mindenképp egy otthoni és egy üzleti felhasználású gépet kerestünk az integráltak közül (ha esetleg valaki kapna egy céges notit és azzal szeretne játszani). Üzleti gépnek egy indusztriálisabb megjelenésű ThinkPad E14-re esett a választás (ez a lenovo ThinkPad széria belépő készülékháza) a belépő kaszni miatt, otthoni felhasználásúnál pedig egy könnyed és elegáns VivoBook S14-re.

Mi is meglepődtünk azon, hogy milyen stabilan futottak a játékok. Akár egy hétvégi WoW vagy laza esti Fortnite a haverokkal: ha a hűtés bírja, akkor a procival nem lesz gond. Azt viszont az elején szögezzük le: nem az AAA játékokra céloztunk és integrált kártyával ez irreális is.

Lenovo-Thinkpad-E14--Asus-Vivobook-s14-teszt_1

 

Ahogy mentünk végig a játékokon, nem győztük kapkodni a fejünket. FHD felbontással, alacsony beállításokkal a legtöbb casual játék úgy felfutott 50 fölé, mintha rányomtuk volna a Portal Pass-t. Ami ennél is meglepőbb volt, hogy a DirectX12 és 11 közt ég és föld volt a különbség. Fortnite esetén ez átlag 10 FPS-t jelentett ugyanazokkal a beállításokkal, eltérő DirectX-en.

    A Ryzen 5 két extra magja és az integrált Radeon VGA magasra tette a lécet az Intel procinak: kivétel nélkül minden játékban jobban szerepelt. Azt fontos megjegyezni, hogy a VivoBook csinos kasznijában azért az Intel proci rendesen melegedett. Elég ránézni a CineBench mérésekre. Emiatt is lehet, hogy a magonkénti teljesítményben nincs olyan nagy eltérés ezen a teszten.

    Az integrált front összességében igazán nagy meglepetést okozott. A jelenleg népszerű, nem tripla A játékok stabilan elfutottak, persze némi kompromisszumot a látványban sajnos kötnünk kell. Ahogy egyre több játék támogatja majd a DirectX12 verziót, úgy egyre jobban bővülni fog a paletta az integrált GPU számára. Összességében tehát az alkalmankénti játékra az integrált kártya is elég lehet.

Játékon tesztelt eredményeink

Pontszámok

hőfok-és-arány(2)

WOW(1)

OW(1)

 WITCHER3(1)

ROCKETLEAGUE(1)

DIABLO3(1)

Fortnite(1)

LOL(1)

 

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben