Barion Pixel

Hasznos mobil alkalmazások - Navigáció

2018. január 30. |

Ebben a cikkben megnézzük, melyek a legjobb és leghasználhatóbb telefonos térkép és navigációs alkalmazások.

Az ember mióta az eszét tudja mindig szeretett felfedezni, a határokat kiterjeszteni és tudni milyen a világ. Mára már nemigen vannak feltérképezetlen foltok a bolygón. Persze így is van százszor száz titok amit még nem ismerünk. Viszont a térképeket már az ősidőkben is rajzolta és használta az emberiség.

Eleinte még földre rajzolt, kőbe vésett, fákra karcolt vázlatok jelentették a térképeket, majd ahogy fejlődött a világ ezeknek helyét átvették az agyagtáblák, majd a papirusz, a papír és végül a technikának köszönhetően a digitális térképek.

Természetesen a mai technológiai vívmányokkal már nem kell iránytű szextáns és hasonló térképészeti segédeszköz, hogy A-ból B-be jusson az az ember, vagy tudja hol tartózkodik épp. Az internet miatt robbanásszerűen növekvő információ áradat erre a területre kihatott. Mára, mikor az online jelenlét, mondhatni folyamatos velejárója az emberi létnek, a navigáció is sokkal gyorsabb, egyszerűbb. Nem nekünk kell kikeresnünk a térképen merre kell mennünk, szimplán beírjuk a telefonba, hogy innen oda, a készülék pedig már mutatja is a leggyorsabb utat.

Mivel a navigációs programokra, szoftverekre hatalmas a kereslet így a kínálat is szépen növekedett. A GPS készülékeket napjainkra szinte elavultnak tekintjük, hiszen az okostelefonjainkon lévő alkalmazások ugyan azt tudják, vagy még többet is.

Most tehát összeszedtük nektek az 5 legjobb navigációs applikációt:

iGO

iGO: magyar fejlesztés, amely hosszú várakozás után Androidon (és iOS-en) is megjelent. Egy limitált időszakban ingyen letölthetővé tették a kizárólag hazánkban használható, némileg butított verziót. A teljes változatnál maga a program ingyenes, a térképet és vele együtt a navigálást 7 napig kipróbálhatjuk, egy teljes Európára kiterjedő csomag kicsivel 10 ezer forint alatt vásárolható meg. Rengeteg hasznos funkciót tettek a programba, kizárhatjuk a fizetős utakat, az autópályákat és a kompokat, de a különböző figyelmeztetések is hasznosak. Ezek sebességtúllépésre, traffipaxra és akár táblákra is vonatkoznak, mind részletesen konfigurálható. Az iGO tud online módban is működni, ekkor forgalmi információkat és online keresést vehetünk igénybe, ezekre viszont külön elő kell fizetnünk, próbára nincs lehetőség. Az alkalmazás letölthető a képre, vagy ide kattintva!

sygic

Sygic: Az iGO nagy vetélytársa. Kezelőfelülete letisztultabb, modernebb és egyszerűbb a vetélytársánál, ráadásul szolgáltatásokban is rá tud licitálni. TomTom alapú térképei évente többször is frissülnek, a vásárlás hasonlóképpen működik. 7 napig kötöttségek nélkül kipróbálhatjuk a navigálást, majd egyszeri díjas öröklicencet vehetünk Európára vagy a teljes világra kiterjedően. A térképeket itt is országonként tölthetjük le a helytakarékosság jegyében. Ha online módban használjuk, a forgalmi infókon kívül mi magunk is tehetünk bejelentéseket, legyen az traffipax, dugó, baleset, lezárás vagy hasonló. Az alkalmazás letölthető a képre, vagy ide kattintva!

herewego

HERE WeGo: Világszinten több mint 1300 városhoz kínál térképeket tömegközlekedési opciókkal együtt. Van valós idejű navigáció is, az app működik offline, több mint 150 országhoz rendelkezik térképekkel. 52 országban valós idejű közlekedési adatokat is biztosít. Indulás után egyből egy kérdés várja a felhasználót ahová azonnal lehet célt beírni. A közlekedési lehetőségek között megjelent a Car2Go megosztócég is, ezt a jármű, séta és tömegközeledés mellett lehet kiválasztani. Bizonyos városokban taxis információkat is ad. Az alkalmazás letölthető a képre, vagy ide kattintva!

google-maps

Google maps: Nem kell aggódnunk a térkép frissessége és a tárhelyfoglalás miatt, ellenben folyamatos élő forgalominfókat kapunk, lezárásokról és balesetekről is értesülünk -bejelenteni viszont nem tudunk. Az autós mellett gyalogos és tömegközlekedési funkciója is van, utóbbi egyedülálló, Budapesten például a BKK valós menetrendjén alapszik. Szintén egyedi a műholdas és utcanézeti opció, különösen utóbbi segíthet a tájékozódásban. Egy ideje már képes offline módban is működni, letölthetünk térképrészleteket, bár itt konkrét ország nem, csak bizonyos terület jelölhető ki. Az alkalmazás letölthető a képre, vagy ide kattintva!

waze

Waze: Az élő forgalmi információk aranyat érnek! Márpedig a Waze egyik nagy erőssége épp ez, hiszen a térkép tulajdonképpen azonos a Google Mapsszel. A kezelőfelület egyszerű, nincs teletömve felesleges vagy kevésbé hasznos opciókkal. Nemcsak az útvonal készítésekor, hanem menet közben is folyamatosan figyeli a helyzetet, így ha kell, automatikusan áttervez, és máris kikerüljük a dugót vagy a balesetet. Lényege a közösségi működés, tehát maguk a Waze-felhasználók adják az értékes információkat a bejelentés segítségével. Szükséges egy Waze fiók létrehozása. Az alkalmazás letölthető a képre, vagy ide kattintva!

Te melyiket használod?

Ha ez a cikk tetszett, ezeket imádni fogod!

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben