Barion Pixel

Ez az oldal sütiket használ

Az oldal sütiket és egyéb alkalmazásokat használ, hogy az Ön böngészési élményét javítsa, személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket kínáljon Önnek, melyek jobban illeszkednek szokásaihoz és preferenciáihoz. Ezen felül a látogatási adatokat elemezzük, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadja felhasználási feltételeket.

Az ezzel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatónkat megtekintheti ide kattintva.
ELUTASÍTOM ELFOGADOM

Hogyan válasszunk laptopot? 10+1 tanács laptopvásárlás előtt!

2024. február 26. |

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb szempontokat, ami alapján könnyedén ki tudod majd választani az ideális laptopot!

Még a jártasabbaknak sem egyszerű a hazai laptop piac óriási kínálatból kiválasztani a megfelelőt, pláne annak, akinek nem ez a szakmája vagy a hobbija. Információgyűjtés, nézelődés során nagyon könnyű elveszni a gigabájtok és egyéb szakmai kifejezések között, ezért mi most összegyüjtöttük azt a 10+1 legfontosabb szempontot - minden jól hangzó reklámsallang nélkül - ami alapján egyszerűen és könnyedén tudod majd kiválasztani a számodra ideális készüléket.

Laptop-vasarlasi-tanacsado

1. Első lépésként azt kell számításba venned, hogy mire fogod használni a laptopot? Milyen funkciókat kell, hogy ellásson, mert ez alapján tudod a többi elvárást rangsorolni.

Azok akik pl. otthon használnák a notebookot internetezésre, facebookozásra, email olvasásra, Youtube videó nézésre, zene hallgatásra,  azoknak teljesen más felszereltségű laptopra van szükségük, mint aki számítógépes játékokkal játszana, 3D-ben tervezne, vagy komoly számításigényű grafikai programokat futtatna új készülékén.

Emiatt nagyon fontos meghatároznod, hogy Te milyen feladatokra fogod használni a gépet, mert ez nagyban leszűkíti a kínálatot és befolyásolja az árkategóriát is.

Laptop-felhasznalok,-kulonbozo-igenyekre

2. Ha meg van, hogy nagyjából mire fogod használni, akkor már tudsz konkrét előre összeválogatott kategóriákból választani speciális notebookszűrőnk segítségével:  üzleti, otthoni/általános vagy gamer célokra keresek laptopot.

Mi a különbség közöttük?

Az üzleti gépeknél nagyobb figyelmet fordítanak a gyártás során az anyaghasználatra és a biztonsági funkciókra. Az üzleti életben kiemelten fontos az adatbiztonság (pl. ujjlenyomat olvasó, TPM chip, BitLocker) masszívabbak, strapabíróbbak az eszközök. Itt nem dizájnos külső, hanem a tudás lesz a legfontosabb. Cégek, vállalkozók, akik mindennap használják a munkaeszköznek vásárolt notebookot (workstation-nek is nevezik), nem rizikózzák meg, hogy kiessenek a munkából, mert a készülék meghibásodott. Olyan extra igények is felmerülhetnek az üzleti laptopknál az otthoni használhatra szánt típusokkal szemben, mint a dokkolhatóság, speciális portok, 4G modem, por-; víz-;- ütésállóság, plusz akkumulátor, hosszabb garancia idő - helyszíni szerviz szolgáltatások és olyan anyaghasználat ami bírja a mindennapi megterhelést. Ezek az extra felszereltségek természetesen többe kerülnek, mint egy családi felhasználásra szánt notebook.

Az otthoni/általános használatra szánt laptopok az üzleti gépekkel szemben szebbek, színesebbek, dizájnosabbak, sokkal jobban ki tudják fejezni a használója egyéniségét. Ezeknél a laptopoknál a gyártók arra törekedtek, hogy mindenki megtalálja az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő típust, legyen szó videónézésről, képszerkesztésről, vagy akárcsak egyszerű Word, Excel, Internet használatról. Anyaghasználatban itt találunk színes laptopokat, hihetlenül vékony és könnyű gépeket, tulajdonképpen a határ a csillagos ég.

gamer gépek kifejezetten videójátékok alkalmazására vannak kifejlesztve úgy, hogy erősebb processzorral, videókártyával vannak felszerelve, így bírják a gyors számítási feladatokat (ne szaggason a kép), a strapabírást bármilyen népszerű játékról is legyen szó. Hűtési rendszerűk ezért gyakran specális, hogy a játék hevében ne melegedjenek fel és ne omoljon össze a rendszer.

Ezeken a csoportokon belül pedig megkülönböztetnek a gyártók belépőszintű, középkategóriás és felsőkategóriás laptopokat. Ezért fordulhat elő, hogy pl. a Dell Inspiron család tagjai elérhetőek 140.000 forinttól egészen 380.000 forintig. Az árkülönbség általában a teljesítmény (processzor, memória, VGA) és a felszereltség (HDD, SDD, kijelző, operációs rendszer) eltérése miatt van.

3. Amit még nagyon fontos meghatározni laptop vásárlás előtt: az a meghajtó típusa, ami lehet HDD, SSD vagy hibrid, ami a kettő kombinációja.

A merevlemezen tároljuk az összes adatunkat. Ezért az egyik legfontosabb része a gépünknek és a tévhittel ellentétben a merevlemez mérete/nagysága egyáltalán nem befolyásolja gépünk sebességét. A merevlemez típusa az, ami befolyásolja a gyorsaságot!

HDD-szemben-az-SSD-vel

Az SSD a merevlemezekhez hasonlóan adattárolásra alkalmas új eszköz, csak sokkal gyorsabb. Az SSD a HDD-vel szemben memória chipes modul, olyan, mint a normál RAM memória, az egész háttértárat lényegében egyszerre éri el, így az olvasási sebessége 6x 7x gyorsabb, mint a hagyományos HDD-nek.
A HDD-s változatokon egy mechanikusan mozgó fej olvassa le az adatokat, ezért ez picit lassabb. Az SSD-ben nincs mozgó alkatrész, nincs motor ami hajtsa, nem terhel hőt, alacsonyabb a fogyasztása, könnyebb is, így maga a laptop egy HDD cserénél veszít is a súlyából. Lényegében a HDD azért lassabb, mert a lemezről való beolvasáskor van egy pozicionálási idő, amíg a fej beáll az adott adat fölé, míg az SSD azonnal eléri az összes adatmennyiséget és nem kell kivárni a fej mozgását.

Az SSD-s "hátránya" a HDD-vel szemben, hogy drágábbak a fenti különbözőség miatt, valamint HDD-s társaiknál kisebb kapacitásúak.

Itt azt kell mérlegelni, hogy szükséges-e 500-1000 GB tárhely, mert ezeket a dokumentumokat folyamatosan használnám, ezért cserébe megéri-e feláldozni a sebességet?

Sokan választják azt a megoldást, hogy 128 GB SSD-s gépet választanak és külső háttértárolón tárolják a filmeket, zenéket, képeket. Nálunk többféle megoldás is választható!
Például:
egy gyári 1000 GB HDD tárhellyel érkező laptopból szakszerűen kiszereljük ezt a winchestert és a helyére egy 128 GB-os SSD-t teszünk, természeseten garancia vesztés nélkül. (A tárhely méreteket Te választhatod ki annak megfelelően, hogy mennyire van szükséged, viszonyításképpen: 1000 GB tárhely 6,5 megapixeles képek esetében 537 ezerre, de még 16 megapixeles fotók esetén is 218 ezerre elég. Az átlagfelhasználók számára a hely valószínűleg sok-sok évre elegendő.)
Ez a fajta bővítés és csere nálunk díjmentes!

Ezeken felül már készülnek gyári HIBRID meghajtók is, ahol egyszerre van a laptopban SSD és HDD meghajtó is. Ilyen gépekre konkrétan rátudsz keresni a speciális notebook szűrönk háttértár típusánál. Itt található olyan verzió is ahol az SSD csak kisméretű, de pontosan elegendő arra, hogy az operációs rendszert (legalább 32GB) innen töltse be, így a gyorsaság meglesz, de az adattárolásra szükséges hely is megmarad. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a nagy számításigényű vagy adatmennyiséggel dolgozó programokat érdemes az SSD meghajtóra telepíteni, mert ezáltál gyorsabban fognak betöltődni az adatok, amikhez pedig nem szükséges a sebesség az mehet a HDD-re, pl. fotók, videók és egyéb dokumentumok.

Tehát akinek mindenképp fontos a programok, játékok miatt a sebesség, válasszon SSD-s laptopot, de aki a „hagyományos” sebességgel is elégedett és inkább több helyre van szüksége, az döntsön a HDD mellett. Rengeteg választási lehetőséget kínálunk, így a kiválasztott konfiguráció ezen a téren szinte teljesen testre szabható.

4. Milyen processzorral szerelt laptopot válasszak?

A laikusok ennél a műszaki adatnál szoktak elvérezni, mert a konkrét típusszám nem mond számukra semmit, pedig nagyon lényeges, hogy a számunkra megfelelő processzort válasszuk, csalódás és felesleges pénzkiadás nélkül. A processzor azért az egyik legfontosabb alkatrésze a laptopnak, mert ez a központi számító egység. Ennek gyorsasága befolyásolja a készülék teljesítményét, így fontos jól megválasztanunk, mert a későbbiekben ez az elem nem bővíthető, nem cserélhető!

Jelenleg két nagy processzorgyártó van a laptop piacon az INTEL és az AMD. Az AMD-s processzorral szerelt gépek kicsit olcsóbbak, ezért ezekkel a belépőszintű gépeknél fogunk találkozni, de ez nem jelenti azt, hogy teljesítményben is alsókategóriát képviselének. Az INTEL napjaink legnagyobb processzorgyártója, a legtöbb gépben ez a processzor található számos generációban.

Ha mindenképpen szeretnénk egy rangsort látni, hogy legyen valamilyen viszonyítási alapunk, akkor a leggyengébbtől a legerősebb felé így alakulnak a processzorok:

AMD E-Series < Intel Atom < Intel Celeron Dual (2 magos) < Intel Celeron Quad Core (4magos) < AMD A4-Series < Intel Pentium Dual (2magos) < Intel Pentium Quad Core (4magos) < AMD A6-Series < Intel Core M < Intel Core i3 = AMD A8-Series < AMD A10 Series= FX Series < Intel Core i5 <  Intel Core i7 < Intel Xeon. 

 

Intel-és-AMD-processzorok

Azt kell szem előtt tartani, hogy a pénztárcánkhoz és a mi felhasználási módunkhoz mérten a legjobbat teljesítményűt válasszuk, hogy minél tovább tudjon a gépünk kapacitását kihasználni.

Néhány tévhitet szeretnénk eloszlatni: az internet nem lesz gyorsabb, attól hogy gyorsabb processzorral szerelt laptopot vásárolunk. A gyorsaság itt azt jelenti, hogy a nagyfelbontású játékok nem szaggatva futnak, több ablakot lehet egyszerre használni lassulás nélkül, de ha pl. interneten nézünk filmet, vagy játszunk és lefagy/megáll közben, az az internet hibája, nem pedig a processzoré.

A gyártók alapvetően 3 kategóriába sorolják a termékeiket aminek egyik jellemzője a processzor. A felhasználási mód befolyásolja a processzor típust, így az első pontunkhoz mérten válasszunk. Az erősebb processzorok munkánkat gördülékenyebbé és gyorsabbá tudják tenni, de ha a hosszú akkumulátoridő elsődleges úgy keressünk kis fogyasztású (U végűek, max 15W fogyasztás) processzorral ellátott gépet, de a kettőt lehet kombinálni is (HQ-s végűek 45W fogyasztás  is lehet.)

A belépőkategóriás notebookok ár-érték arányban azoknak ideálisak, akik olcsó gépet keresnek hétköznapi használatra. Mi úgy gondoljuk, hogy egy Intel Pentium Quad Core processzorral és 4GB memóriával rendelkező gépek általános használatra, tartalomfogyasztásra, kompromisszumentes választás.  Cikkünkben most nem térünk ki a processzor magok és szálak számára, ha szeretnétek készítünk ilyet😊, de általános számítástechnikai feladatokhoz, például a webböngészéshez, e-mailek kezeléséhez, illetve a rutinszerű online használathoz, mint amilyen az online bankolás vagy a közösségi webhelyek használata teljesen megfelelő.

Otthoni,-gamer,-vagy-uzleti-hasznalatu-laptopot-vegyek

Ha ennél már többre fogod használni az új számítógéped, vagy várhatóan évek múlva jobban ki szeretnéd használni a laptopod, akkor érdemes a középkategóriás termékekből, Intel® Core™ i3, i5 processzorral rendelkező típust választani, mert ők megbízható teljesítményt kínálnak többcélú felhasználás során, például HD videók létrehozása, fényképek szerkesztése, illetve az ismert játékok problémamentes, gyors futtatására. Többfeladatos munkavégzés válik lehetővé a médiatartalom esetén is, nagyobb felbontású grafikát képesek jól kezelni, szebben játsszák vissza a 3D tartalmakat, az USB 3.0 szabvány támogatása miatt pedig gyorsabb lehet az adatátvitel a mobil eszközökre. Ezek már 120.000 Ft-tól elérhetőek, itt is az árakat a felszereltség, anyaghasználat befolyásolhatja, de évek múlva is a technikai fejlődés és szoftverigények változására is jól fognak reagálni.

A felsőkategóriás laptopok (Intel® Core™ i7 processzorral) már prémium anyaghasználatúak, esetleg ultravékonyak és ultrakönnyűek, a teljesítményűk pedig kiemelkedő. Ezek a gépek rendelkeznek az előző kategóriák valamennyi képességével, ráadásul további, igen komoly előnyökkel rendelkeznek pl. processzorteljesítmény, betöltési sebesség (SSD), videókártya (VGA), kijelzőfelbontás (akár 4K) a csúcsminőségű médiatartalom: digitális videó, zene és fényképek létrehozásához, illetve akár extrém játékhoz is. A gyártók már a tervezés során arra törekednek, hogy olyan tökéletes gépet alkossanak, ami elviseli a mindennapi terhelést, legyen szó akár fizikai behatásokról. Itt már gondolnak olyan védelmi megoldásokra, mint a víz, fizikai erőbehatás, leejtés, por elleni védekezés, amivel elkerülhető, hogy a külső hatás során a számítógép tönkre menjen. Ezeknek a biztonsági megoldásoknak, tökéletes megjelenésnek, komoly teljesítménynek viszont felára van, de cserébe egy csúcskategóriás gépet kapunk amit öröm lesz használni.

6. Videókártya (VGA)  szükséges mindenképpen egy laptopba?

A videókártyát szintén nem lehet később bővíteni vagy cserélni notebookban, úgy mint a processzort, ezért nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg laptop vásárlás során.

A videókártya a grafikus számításokért, megjelenítésért felelős ezért alapvető tartozéka egy laptopnak. Általában az alaplapra van integrálva egy hagyományos VGA, ami filmnézéshez, irodai programok használatához, képnézéshez és szerkesztéshez teljesen megfelelő, ezekhez nincs szükség erős grafikus teljesítményre.

Erősebb, saját dedikált videókártya olyan programokhoz szükséges ahol nagy számításigényű feladatok vannak pl. 3D-ben terveznek, szerkesztenek, vagy nagyfelbontású videókat vágnak, komolyabb számítógépes játékokat játszanak. Hiába van erős processzor a gépben, ezeket a programokat nem tudná szaggatásmentesen futtatni, ezért szükséges egy a videókártya ami kizárólag grafikai számításokért felel.

Videokartya-szukseges-e-laptopba

Ugyanúgy mint a processzornál itt is vannak különbségek például, hogy a megjelenítendő információkat milyen minőségben és színmélységben fogjuk viszontlátni monitorunkon. Ugyanúgy mint a laptopoknál itt is vannak alapszintű,  a középszintű és felső vagy csúcsteljesítményű kártyák. A modern 3D-s játékokhoz minden esetben érdemes a lehető legerősebb grafikus kártyával felszerelt gépet választanunk, ám ebben az esetben számolnunk kell például az akkumulátoros üzemidő csökkenésével is mivel a nagy teljesítmény elérése energiaigényes feladat.

Bizonyos esetekben egy jobb grafikus kártya megléte akkor is előnyös lehet ha nem használjuk ki teljesen a benne rejlő lehetőségeket, ezt viszont mérlegelni kell, mert a videókártyás laptopok drágábbak.

5. Memóriából (RAM) mennyi kell egy laptopba?

Ez az alkatrész a számítástechnikai szlengben elfogadott közhely szerint, minél nagyobb, annál jobb. 😂  A memória nagysága leegyszerűsítve azt jelenti, hogy minél több, annál több alkalmazás egyidejű használatára lesz alkalmas a laptopunk. A laptopok általában 4 GB-nyi memóriával érkeznek, de ha ezt kevésnek találod a kiválasztott gyári konfigurációnál, akkor sincs semmi gond, mert ez az elem könnyedén bővíhető akár a vásárlás során vagy később is. Nálunk a bővítés és szakszerű szerelés garancia vesztés nélkül díjmentes!

RAM---memoria-bovites-laptopba-ingyenesen

6. Milyen kijelző méretet válasszak?

Ennél a paraméternél ismét visszatérünk az első pontunkhoz, mert a használati mód kihatással van a kijelzőjének méretére is. Grafikai, mérnöki programoknál például fontos, hogy nagy méretben lássuk a kijelzőt, hiszen egy kicsi, kompakt 10" kijelzőn megterhelő lenne ez a munka. Ezek a pici gépek, amiket netbooknak is szokás hívni, tökéletesen alkalmas internetezésre, e-mailezésre, skype-olásra, hosszú akkumulátor idővel rendelkeznek, de nem teljes értékű számítógépek. 11,6”-os méret után már laptopméretű 13,3”-os és 14,1”-os gépekkel találkozunk, amik még egészen könnyűek, bár általában DVD-meghajtó nélkül érkeznek. Ma már viszont nincs akkora igény a DVD meghajtóra, főleg pendrive-ot szoktunk használni. Hagyományos kijelzőméretnek nevezzük a 15,6”-os laptopokat, mivel ezeken kényelmesen tudunk filmet nézni, programokat használni és olvasni is. A legnagyobb méret a 17,3”-os, ez bizony már súlynövekedéssel is jár, emiatt a hordozhatóság is terhessebbé válik, érdemes erre is gondolni laptop választás során.

Fontos megemlítenünk a kijelző felbontását is, mivel a kijelző minőségét a pixelek száma és a panel típusa határozza meg. Nem akarom túlbonyolítani 😊, de a pixel számból látjuk, hogy pl. HD (1366x768) vagy 4K Ultra HD (3840 x 2160) felbontású a készülék, ez a kijelző "részletgazdagságát" mutatja, ennél a két típusnál vannak "jobb" és "rosszabb" felbontásúak is.

Akinek fontos a képernyő felbontásának minősége, minden apró részletet tűélesen szeretne látni, azoknak fontos a tágabb akár 178° betekintési szög is. Akinek ilyen igénye van, azoknak javasoljuk, hogy mellőzzék a TN panelt és válasszanak inkább IPS paneles laptopot. Ezekben biztosan nem fognak csalódni, ezért megéri a kicsit drágább verziót választani. Akinek képernyőigényes feladatai lesznek és fontos számára hibátlan kijelző, azoknak ajánljuk a 30 napos pixelhiba biztosításunkat is, amivel akár egyetlen pixelhiba esetén is azonnal cseréljük a gépet.

Laptop-kijelzo

7. A kijelző mérete általában már meghatározza a készülék súlyát is. Érdemes kisebb tömegű (és kijelzőméretű) laptopot választanunk, ha tudjuk, hogy rendszeresen hozni-vinni fogjuk munkába vagy iskolába. Már sok laptopot találunk 2 kg alatt, kijelző mérettől függően néhány típus akár 1 kg alatt is lehet. A könnyű gépek előnyét főleg a rendszeres hordozás során fogjuk értékelni, ráadásul ma már multimédiás használatra is fejlesztettek 2 kg-nál könnyebb laptopokat, amiket itt találhatsz meg.

Laptop-táska-nőknek

8. A portok terén is különböző igényekkel találkozunk, ezért figyelj arra laptop vásárlás során, hogy milyen csatlakozók tartoznak a készülékhez.

A legáltalánosabb csatlakozási felület az USB, ebből a 15,6" gépeknél nagyjából 3db szokott lenni. Ezzel a porttal tudjuk például a  pendrive-okat, nyomtatót, szkennert, külső DVD lejátszót, webkamerát, egeret, külső merevlemezt, csatlakoztatni. Ha kevés a gyári USB hely, akkor is könnyedén lehet bővíteni egy USB HUB segítségével, amivel tovább lehet növelni a szükséges portok számát.

A memóriakártya olvasó segítségével kamera, telefon vagy egyéb SD kártyás eszköz memóriáját (fényképeket, videókat stb) tudjuk felmásolni a számítógépünkre. 

A HDMI, mini Display Port, VGA (szabványos monitor csatlakozó), D-Sub, DVI illetve S-video csatlakozó egy ahhoz passzoló kábel segítségével nyeri el funkcióját. Ezzek tudjuk "kivetíteni" a laptop képernyőjét pl. televízióra vagy monitorra, szakszerűbben ezek a portok egy külső megjelenítő csatlakozását teszik lehetővé. A portok közötti különbséget a megjelenített kép minősége és a hangátvitel adja. Egy prezentáció, otthoni házimozizás vagy videó/online játék alkalmával nélkülözhetetlenné válhat egy ilyen csatlakozó. Ha fontos, hogy DVD-t is tudjunk nézni a készüléken, a DVD meghajtó meglétét ellenőrizzük a műszaki adatoknál, mert nem feltétlenül alapfelszerelés ma már.

Laptop-portok

Ezeken az általános portokon felül vannak speciálisabbak is, mint pl. digitális kamera csatlakoztatására szolgáló csatlakozó (FireWire), vagy a külső merevlemez csatlakozó (E-sata), internet csatlakozók (modem, LAN), vagy általában a gép alján elhelyezkedő dokkoló csatlakozók. Az üzleti gépeknél már írtunk róla bővebben, segítségével lényegében asztali gépként tudjuk használni laptopunkat, másrészt pedig pótolhat olyan portokat amiket maga a laptop nem tartalmaz.

Létezik egy különleges port is a WLAN, ami a vezeték nélküli csatlakoztathatóságot biztosítja. Ez egy vezeték nélküli hálózati kártya aminek segítségével akár az internetelérést tehetjük kábelmentessé, vagy akár több laptop hálózatban való használatát. A másik ismert vezeték nélküli kommunikációs eszköz a WLAN-nál lassabb és kisebb hatósugarú, de nagyon hasznos Bluetooth, ami további külső perifériák vezeték nélküli csatlakoztathatóságát teszi lehetővé.

Beépített vezeték nélküli eszköz még a mobilinternet modem (3G, 4G). Ez tulajdonképpen a mobiltelefonoknál használt SIM kártya foglalat, itt bármelyik mobilszolgáltató (Telekom, Vodafone stb.) internethasználatra alkalmas sim kártyáját betehetjük, így bárhol is vagyunk az internetet magunkkal tudjuk vinni. Akinek a munkája megkívánja, hogy sokat utazzon és nem csak az irodában wifi-vel használja a számítógépét, azoknak ez a legkényelmesebb megoldás.

9. Sok területen számít az is, hogy teljes billentyűzettel dolgozunk, vagy elég a „részleges” is, vagyis minden gombra szükségünk van-e vagy a kijelző méret és a súly csökkenése érdekében beáldozzuk a teljes méretet?

A kisebb méretű (kevesebb) billentyűzeten nincs jobb oldalt numerikus billentyűzet, valamint egy-két gomb hiányzik még, de azokat billentyűkombinációval lehet helyettesíteni. Bármelyik billentyűzetet meg lehet szokni, de aki sokat gépel, jegyzetel annak ez egy kifejezetten fontos paraméter.

Olyan extra kényelmi funkciókat is érdemes számításba venni, mint a billentyűzet háttérvilágítás, amivel kényelmesen tudunk gépelni akár sötétben is.

 

billetyűzet laptop

10. Akkumulátor üzemidő, meddig tudom használni egyetlen töltéssel a laptopom?

Ha iskolában, munkában vagy más külső helyszínen használjuk a laptopot, a súly mellett fő szempont az akkumulátor működési ideje. Az akkumulátornál azt kell figyelni, hogy hány Whr (Wattóra) jellemzi, ez lényegében azt mutatja meg, hogy mennyi az akkumulátor teljesítménye (az a jó, ha a Whr szám minél nagyobb). Mobilitást igénylő laptop használatra érdemes egy jó akkumulátorral felszerelt készüléket választani, ami sok évig kitart.

egyetem laptop olcsó

+ 1: Fontos megjegyeznünk, hogy a tévhitekkel ellentétben a laptopoknak nem alaptartozéka az operációs rendszer (Windows) és a Microsoft Office irodai programcsomag (Word, Excel, Powerpoint), így ha az nincs feltüntetve a kiválasztott notebook műszaki adatainál, akkor azt külön kell megvásárolni.

Ha a kiválasztott notebook műszaki adatainál az szerepel, hogy az operációs rendszer külön megvásárolható, az azt jelenti, hogy a gép még nem használatra kész. Számítógép és Windows vagy Office együttes vásárlása esetén kedvezményt adunk, ennek mértékét a csomagba rakom fülnél láthatod, sőt beüzemeléssel együtt is kérheted. A külön vásárolható szoftver előnye, hogy bármilyen gépre feltelepíthető csak némi szaktudás szükséges hozzá, de lehet, hogy jobb ajánlatot fogunk ki Windows nélkül.

Van olyan szűrési opció nálunk, hogy csak az előtelepített Windows 10 operációs rendszerrel ellátott gépek között akarok válogatni, ezek nagy előnye, hogy néhány kattintás után (felhasználónév megadás, jelszó, időzóna, wifi jelszó) 10-40 perc alatt működőképes lesz az új számítógépünk.

Windows-10-laptopra,-tabletre,-szamitogepre

Ha szeretnéd biztonságban tudni adataidat, akkor érdemes valamilyen vírusírtót is vásárolni a készülék mellé, hogy a kártevők és egyéb adahalász kártevő programok ne juthassanak a gépedbe!

Ha ezeket a sarkalatos pontokat végig veszed laptop vásárlásod során, akkor biztosan megtalálod azt az ideális készüléket, amit hosszú éveken boldogan fogsz használni. Bármilyen kérdésed merült fel, keress minket bátran elérhetőségeinken, vagy gyere be üzletünkbe, ahol kollégáink 22 éves szakmai tapasztalattal segítenek a döntésben is.

Ha ez a cikk tetszett, ezeket imádni fogod!

Kiemelt ajánlataink

  • 463 090,- Ft450 590,- Ft
    Ezüst hátlap • Processzor: Intel® Core™ i7 1355U vPro • Memória: 16 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 14,1" IPS / WVA, Érintőképernyő, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 11 Home • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már szerdán átvehető
  • 377 290,- Ft316 590,- Ft
    Fekete hátlap • Processzor: Intel® Core™ i5 12500H • Memória: 8 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 15,6" IPS / WVA, 120 / 144 / 240 / 300 / 360 Hz, LED, Matt • nVidia GeForce RTX 3050 • Operációs rendszer: Windows 11 Home • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már szerdán átvehető
  • 197 490,- Ft190 790,- Ft
    Szürke hátlap • Processzor: AMD Ryzen 3 7320U • Memória: 8 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 15,6" LED, Matt • AMD Radeon 610M • Operációs rendszer: Windows 11 S Home • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már szerdán átvehető
  • 319 590,- Ft281 190,- Ft
    Kék hátlap • Processzor: AMD Ryzen 5 7530U • Memória: 8 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 14,1" IPS / WVA, Érintőképernyő, LED, Fényes • AMD Radeon Graphics • Operációs rendszer: Windows 11 S Home • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már szerdán átvehető
TörlésKijelöltek összehasonlítása