Barion Pixel

Iskolakezdési ajánlatunk

2017. július 26. |

Alábbi bejegyzésünket azoknak ajánljuk akik iskolai használatra keresnek laptopot.

A laptop vásárlás sosem egyszerű, de az iskolára kiválasztani a legjobbat, emberpróbáló feladat! Segítségként összegyűjtöttük, hogy kinek melyik laptopokat ajánljuk leginkább.

A szeptember közeledtével sokan gondolkodnak el egy új laptop vásárlásán. A XXI. században már egy tanulónak több tekintetben is szüksége lehet egy gépre: nemcsak tanulmányi, hanem szórakozási szempontból is. Sulis korosztály számára a legideálisabb készülék méretben és teljesítményben is, bár nem egyszerű a bőséges választékból a számunkra, a mi felhasználási feladatainkra legmegfelelőbbet kiválasztani a gigabájtok világából.

Elsősorban a legfontosabb, hogy milyen tanulmányokat folytatunk, vagyis középiskolában vagy felsőoktatásban tanulunk, mivel teljesen más követelményekkel és igényekkel jelentkezhet a két oktatási szint. A középiskolában egyrészt prezentációkat, fogalmazásokat és informatikai feladatokat készítenek, szórakozásban hasonló lehet az igény. Számítógépes játékok futtatására, filmnézésre és internetezésre legyen alkalmas az új laptopot, továbbá nem elhanyagolható szempont, hogy így nem kell az egész családnak egy gépen osztozkodnia, ami több testvér esetén igen küzdelmes lehet.

Egy laptop előnye elsősorban méretében és mobilitásában mutatkozik meg, mert az asztali számítógépekhez képest sokkal kisebb, ezáltal hordozható vidékre is, órára vagy csak a másik szobába. Megszabadulhatunk a kábelrengetegtől, kevés helyet foglal egy íróasztalon így kisebb szobában is elfér, ahol szűkös a hely monitornak, billentyűzetnek és magának az asztaligép házának.

Laptop iskolába

Jelenleg futó iskolakezdési ajánlatunkat itt találod!

A főiskolán, egyetemen (és esetleg OKJ képzéseken) már magasabb igények is felmerülhetnek a tanulmányi szaktól és érdeklődési körtől függően. A felsőoktatásban tanulók már programozással, videószerkesztéssel, grafikai programokkal és hasonló komolyabb feladatokkal találják szemben magukat, nem is szólva azokról a játékokról, ahol jelentősen számít a laptop teljesítménye. A játékok speciális erőforrásigényéről érdemes előre tájékozódni az adott játék honlapján, hogy ne érjen csalódás.

Mire is szeretnénk használni, hogyan válasszunk új laptopot?

Alapvetően az első, amit el kell dönteni, hiszen ez befolyásolja a laptop méretét, ami behatárolja, hogy milyen teljesítménye és súlya lesz az új készüléknek. A méret megszabja a kijelző nagyságát is, ami egy grafikai, képszerkesztő program esetében elég fontos, mivel jól kell látniuk nagy kijelzőn, hogy pontosan mit rajzolnak és szerkesztenek. A kijelző minőségét a pixel száma és a panel típusa határozza meg. A pixel számból látjuk, hogy HD vagy Full HD ( ennél van jobb és rosszabb fajta is), ezek a műszaki leírásban pontosan szerepelnek. Akinek fontos a képernyő felbontásának minősége és a tágabb akár 178° betekintési szög, az mellőzze a TN panelt és válasszon inkább IPS paneles laptopot. Ez egy kicsit drágább, de akinek képernyőigényes feladatai lesznek, annak nem szabad ezen spórólnia.

A kijelző mérete sok tekintetben meghatározza majd a készülék súlyát is, bár ez alól is vannak kivételek (pl. vékonyított laptopok vagy eleve vékony típusúak, ezeket itt gyűjtöttük össze, de egyedi preferenciákat be lehet állítani az intelligens szűrőnk segítségével). A súly főleg akkor a legfontosabb amikor az iskolába kell magunkkal vinni a laptopot, főleg sok könyv és egyéb dolog mellett jelenthet nagy terhet egy 2 kg fölötti gép cipelése.

Laptop iskolába

Jelenleg futó iskolakezdési ajánlatunkat itt találod!

Sok területen számít az is, hogy teljes billentyűzettel dolgozunk, vagy elég a „részleges” is, vagyis minden gombra szükségünk van-e vagy a kijelző méret és a súly csökkenése érdekében beáldozzuk a teljes méretet? A kisebb méretű (kevesebb) billentyűzeten nincs jobb oldalt numerikus billentyűzet, valamint egy-két gomb hiányzik még, de azokat billentyűkombinációval lehet helyettesíteni.

Ha iskolában vagy más külső helyszínen használjuk a laptopot, a súly mellett fő szempont az akkumulátor működési ideje. Az akkumulátornál azt kell figyelni, hogy hány Whr (Wattóra) jellemzi, ez lényegében azt mutatja meg, hogy mennyi az akkumulátor teljesítménye (az a jó, ha a Whr szám minél nagyobb). Mobilitást igénylő laptop használatra érdemes egy jó akkumulátorral felszerelt készüléket választani ami sok évig kitart.

Amit még nézni kell egy laptopon az a meghajtó típusa, ami lehet HDD, SSD vagy hibrid, ami a kettő kombinációja. Az SSD a merevlemezekhez hasonlóan adattárolásra alkalmas újabb eszköz, csak sokkal gyorsabb. Az SSD a HDD-vel szemben memória chipes modul, olyan mint a normál RAM memória, az egész háttértárat lényegében egyszerre éri el, így az olvasási sebessége 6x 7x gyorsabb mint a hagyományos HDD-nek.  A HDD-s változatatokon egy mechanikusan mozgó fej olvassa le az adatokat, ezért ez picit lassabb. Az SSD-ben nincs benne mozgó alkatrész, nincs motor ami hajtsa, nem terhel hőt, alacsonyabb a fogyasztása, könnyebb is, így maga a laptop egy HDD cserénél veszít is a súlyából.  Lényegében a HDD azért lassabb, mert a lemezről való beolvasáskor van egy pozícionálisi idő, amíg a fej beáll az adott adat fölé, míg az SSD azonnal eléri az összes adatmennyiséget és nem kell kivárni a fej mozgását. 

HDD-szemben-az-SSD-vel

Az SSD verzió tehát lényegesen gyorsabb, az adatok hamarabb betöltődnek, szinte azonnal indul a Windows, viszont az SSD-vel ellátott laptopokon kevesebb adatot tárolhatunk, mert ez technológia egyelőre drágább. Amennyiben több helyre van szüskégünk, mert rengeteg, film, videó, fénykép és adatunk van, megoldható külső HDD bővítéssel. Ilyen a legtöbb gépünknél már a rendelés során kérhető, legördülő menüből lehet kiválasztani, így akár az eredeti HDD-t megtarthatjuk külső meghajtóként és a helyére pedig SSD-t teszünk. Természetesen létezik nagyobb adattárolásra alkalmas SSD is, de az ára lényegesen magasabb azonos méretű HDD-vel szemben.

Ezeken felül már készülnek HIBRID meghajtók is, ahol egyszerre van a laptopban SSD ÉS HDD meghajtó is. Ilyen gépekre konkrétan tudsz keresni a speciális notebook szűrönk háttértár típusánál. Itt található olyan verzió is ahol az SSD csak kisméretű, de pontosan elegendő arra, hogy az operációs rendszert (legalább 32GB) innen töltse be, így a gyorsaság meglesz, de az adattárolásra szükséges hely is megmarad. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a nagy számításigényű vagy adatmennyiséggel dolgozó programokat érdemes az SSD meghajtóra telepíteni, mert ezáltál gyorsabban fognak betöltődni az adatok, amikhez pedig nem szükséges a sebesség az mehet a HDD-re, pl. fotók, videók és egyéb dokumentumok.

Tehát akinek mindenképp fontos a programok, játékok miatt a sebesség, válasszon SSD-s laptopot, de aki a „hagyományos” sebességgel is elégedett és inkább több helyre van szüskége, az döntsön a HDD mellett. Rengeteg választási lehetőséget kínálunk, így a kiválasztott konfiguráció ezen a téren szinte teljesen testreszabható.

Amenyiben középiskolába keresel laptopot kattints ide, ha pedig felsőoktatási intézménybe (főiskolára, egyetemre) akkor ide. Blogbejegyzésünkkkel segítünk dönteni, hogy milyen laptopora van szükséged, különböző gépeket ajánlunk ezekre a felhasználási  módokra.

Jelenleg futó iskolakezdési ajánlatunkat itt találod!

Kiemelt ajánlataink

  •  
    Ne köss kompromisszumot, állítsd össze saját konfigurációdat!
    Átvehetőség: Rendelésre, 4-6 héten belül
  • 513 890,- Ft464 390,- Ft
    Szürke hátlap • Processzor: Intel® Core™ i5 1335U vPro • Memória: 16 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 14,1" IPS / WVA, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 11 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már kedden átvehető
  • 269 490,- Ft227 090,- Ft
    Fekete hátlap • Processzor: Intel® Core™ i7 1255U vPro • Memória: 8 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 15,6" IPS / WVA, 120 / 144 / 240 / 300 / 360 Hz, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Külön vásárolható • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már kedden átvehető
  • 617 190,- Ft602 890,- Ft
    Szürke hátlap • Processzor: Intel® Core™ i7 1365U vPro • Memória: 16 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 15,6" IPS / WVA, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 11 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már kedden átvehető
TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben