Kipróbáltuk az ASUS olcsó, de a csúcskategóriát megközelítő TUF gamer laptopjait.

2019. május 24. |

Az Asus pontot tett az olcsó laptopok eddigi problémáira, és bemutatta az új TUF FX505 és FX705 nevezetű szériát.Az Asus pontot tett az olcsó laptopok eddigi problémáira, és bemutatta az új TUF FX505 és FX705 nevezetű szériát, amik olcsóságuk ellenére hozzák azt a szintet, mint drágább vetélytársaik.


The Ultimate Force (TUF). Ezen kategória fogja össze az ASUS olcsóbb, de jó ár/érték arányú gaming laptopjait és kiegészítőit, mi pedig kipróbáltuk a család legújabb FX505 és FX507-es laptopját, amik nagyon kedvező áron nyújtanak a drága gamer laptopokhoz hasonló teljesítményt.

Mi az ASUS FX FX505DU-AL049 verziót próbáltuk ki a laptopokból, ami az új TUF sorozatban a legnagyobb teljesítménnyel bír, viszont már 239.990, - Ft-os áron hozzá juthatunk a legolcsóbb modellhez, ami egy gamer laptophoz képest nagyon baráti ár. Az általunk tesztelt legdrágább modell is elég olcsón, 339 990,- Ft-os áron kapható. FONTOS kiemelni, hogy a tesztidőszakra egy 256 GB-os Samsung 970 EVO SSD-t és + 8GB RAM-ot is beépítettünk a laptopba.

 
Na jó, de milyen hardver került ezekbe a laptopokba?

Ár szempontjából mindig is jobb választás volt az AMD, így a szuper olcsó TUF laptopokba is az új AMD Ryzen 5 3550H és AMD Ryzen 7 3750H processzorok kerültek. Szerencsére videókártya terén az ATI Radeon RX 560X mellett akár egy nVidia GeForce GTX 1660 Ti-al szerelt változatot is megvásárolhatunk, így biztos, hogy minden gamer megtalálja a neki szimpatikusabb konfigurációt.
Az alap modellek mindegyike 8 GB (DDR4 2666 MHz) memóriával rendelkezik, ami nem minden esetben elegendő, ráadásul SSD-sem került az alap modellekbe. Szerencsére az USAnotebook lehetőséget biztosít az akár 32GB-os memória és SSD beépítésre is, így ha szükséges egyedileg tudod konfigurálni a laptopodat.

Dizájn

Első pillantásra egy ízig vérig gamer laptop benyomását kelti, ami valóban így van. A dizájn nagy előnye, hogy nem vitték túlzásba a „durva” gamer elemeket, itt egy szép, elegáns külsőt kapunk vékony kijelző kávával, letisztult billentyűzettel és egy viszonylag vékony és könnyű házzal. Maga a ház műanyagból készült, kivéve a fedlapot, ami fém-műanyag kompozit, de nem recseg, ropog, nagyon masszív, felnyitáskor a gép alja nem emelkedik fel, ráadásul nagyon szép, szálcsiszolt alumínium hatást kelt a kéz támasztó rész. A hátoldalon piros színben tündöklő hűtőrácsok is fontos részét képezik a gamer dizájnnak, ráadásul a laptop alján egy olyan speciális szűrő kapott helyet, ami megvédi az elektronikát a porosodástól. További extraként ASUS úgy tervezte meg a laptopházat, hogy szélsőséges körülmények közt is bírja a strapát, így elméletileg a kisebb ütődéseknek is ellenáll.

Asus_ROG_TUF_FX505

Óriási taps az ASUS-nak, hogy figyelembe vették a gamer felhasználói szokásokat és a jobbkezesek előnyére a csatlakozókat a laptop bal oldalára helyezték, így jobb oldalon semmi nem fog akadályozni az egér használatban. Egyedüli negatívum, hogy jobb oldalra került az egyik ventilátor nyílás, így játék közben jó meleg levegőt fúj a gép a kezünkre, ami egy forró nyári napon nem épp a legkellemesebb, hidegebb időben viszont előnyünkre válhat.A teljes kiosztású Magyar billentyűzet numerikus billentyűkkel is ki lett egészítve és természetesen itt sem maradhatott ki az RGB színes háttérvilágítás, ami mostanában nagyon trendi a gamer laptopoknál. A háttérvilágítás fényereje nem a legerősebb, de fontos kiemelni, hogy a „W,A,S,D” gombok átlátszó plasztikból készültek, ezzel is fokozva a gaming hatást.Ezen felül egy viszonylag kicsi tapi pad kapott helyet a billentyűzet alatt, ami nem nagy probléma, főleg hogy a játékosok leginkább az egeret részesítik előnyben.

Kijelző

Olcsó gamer laptopban még nem igazán láthattunk kiemelkedően jó kijelzőt, de az ASUS most nagyon oda tette magát és egy 120 Hz-es full HD-s IPS kijelzőt épített az új TUF szériába, amin egy élmény a játék.  Az 1920 x 1080 pixel felbontás 15,6 colon rendkívül szép, élénk színekkel teli a kép és a kontraszt/fényerő is nagyon rendben van. 

Játékélmény

Számomra nagyon különleges volt a játékélmény ezen a laptopon. Ez leginkább a 120 Hz-s kijelzőnek köszönhető, ha pedig sikerül ügyesen beállítani egy játék grafikai beállításait, egyes-esetekben elérhető a 100 körüli FPS szám high beállításokon, úgy, hogy a tesztelés során elég gépigényes AAA játékokkal izzasztottuk meg a hardvert. 

Olyan játékokat próbáltunk ki a gépen, mint Metro Exodus, Battlefield 5, RAGE 2, GTA 5, Counter strike GO, The Witcher 3, League of Legends és Overwatch. A lenti diagramon pedig jól látható, hogy a legtöbb játéknál egyedi High beállításokkal az áltagos képfrissítés 50 és 100 FPS közé esik, ami tökéletes a folyamatos játékélményhez.

 


Assassin's Creed Odyssey


Shadow of the Tomb RaiderFarcry 5
Érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb játék 30 FSP mellett már tökéletesen játszható, ezzel szemben az Asus TUF FX 505DU legtöbb esetben high és akár ultra beállítsoknál is produkálta ennek a két-háromszorosát. 

Akkumulátor

A fent látható eredményeket a biztonság kedvéért töltőre csatlakoztatott állapotban teszteltük. A laptopban egyébként egy 3 cellás 2526 mAh-es (48Whr) Li-Ion akkumulátor kapott helyet, amiből játék közben nagyjából 2 óra üzemidőt lehet kisajtolni. Nyilván ez jóval keveseb, mint a 8-10 órás üzemidő, mondjuk egy üzleti laptopnál, de a gaming sajnos nagy energiákat emészt fel. Általános felhasználás mellett érdemes a Windows 10 energiabeállításainál egy akkukímélő üzemmüdot bekapcsolni, így az üzemidő is meghosszabbítható. Általános használatnál egyébként bőven bírja a 6-7 órás működést. Játéknál meg érdemes magunkkal vinni a hálózati töltőt.

Összegzés

A tetsztelés után kijelenthetjük, hogy a 3. generációs ASUS TUF sorozat minden szempontból egy jó vétel lehet azok számára, akik nem akarnak fél-egymillió Ft-ot költeni egy gamer laptopra, mégis szeretnének akadásmentesen high, vagy max beállítsokon játszani a leújabb címekkel. 


Ha ez a cikk tetszett, ezeket imádni fogod!

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben