Barion Pixel

Ez az oldal sütiket használ

Az oldal sütiket és egyéb alkalmazásokat használ, hogy az Ön böngészési élményét javítsa, személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket kínáljon Önnek, melyek jobban illeszkednek szokásaihoz és preferenciáihoz. Ezen felül a látogatási adatokat elemezzük, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadja felhasználási feltételeket.

Az ezzel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatónkat megtekintheti ide kattintva.
ELUTASÍTOM ELFOGADOM

Miért is jó választás az AsusUX360 laptop?

2018. január 1. |

Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezt a remek 14" könnyű készüléket, komolyan le is teszteljük, a döntés már csak a Tiéd!

Mindig örömmel veszem, amikor a gyártók megpróbálnak elérhető árban 13,3-14” képernyővel szerelt készülékeket gyártani, értelmes konfigurációban, mert ezekre nagy lenne az igény, mégis olyan kevés ilyen készüléket kapni. Az Asus pedig most csinált egy ilyen készüléket; ránézésre korrekt hardver, 14”-os képernyő, kis méretű, vékony és könnyű készülék, reális áron!

Hol lehet a hiba? Van esetleg hiba? A most következő tesztben erre keressük a választ, akik pedig ilyen készüléket keresnek régóta, érdeklődők tartsanak velünk!

Asus X405UQ laptop blog bemutato

Kicsomagolás, külső

Kezdjük először is a dobozzal. Nem teljesen a szokásos Asus csomagolást kapjuk, a fekete helyett kicsit inkább szürkés-ezüst színű a doboz, mint a 360° fokban átfordítható ZenBook UX360-as készülékek esetében. Talán ezzel is próbálta a gyártó kicsit kiemelni a tömegből a készüléket. A dobozon belül először a készüléket találjuk, majd a töltőt, és némi leírást. További kellékeket nem tartalmaz a csomag, így, ha esetleg tokra vagy táskára lenne szükségünk a készülékhez, akkor azt külön lehet választani. Ehhez passzoló méretűt táskákat itt találsz nálunk.

A készüléket kézbevéve azonnal feltűnik a könnyű súly, a gyártó 1,3kg-nak mondja a készüléket, amely a 14”-os mezőnyben is jó eredménynek számít. Ez azonban annak is köszönhető, hogy a laptop nagyrésze műanyag, csak a fedlap szálcsiszolt fém, de erre majd még visszatérünk! Az Asus X405UQ azonban nem csak könnyű, hanem vékony is! A ház a legvastagabb pontján 18,75mm vastag, amely már közel ultrabook kategória, és nagyon jól áll neki.

Nem tudom tovább szaporítani a szót, muszáj rátérni a laptop egyik legkülönlegesebb pontjára, a fedlapra!

Asus X405UQ laptop kulso boritasa

Ahogyan már említettem ez szálcsiszolt fém, szürkés kékes színű, közepén a szokásos Asus logó, de ami igazán különlegessé és exkluzívvá teszi az az arany színe. Nagyon hasonlít a fedlap a gyártó prémiumkategóriás ZenBook 3-jára, megtévesztő a hasonlóság, és… egyszerűen… gyönyörű! Nem igazán lehet rá mást mondani, mert valóban nagyon szép megoldásról van szó, és nagyon elegáns megjelenést kölcsönöz az egész készüléknek.

A készülék alja műanyag, azonban nem az a kopogós fajta, inkább annál egy kicsit vastagabb. Memória bővítéshez, háttértár cseréhez az egészet le kell szedni.

Az X405UQ baloldalán fentről lefelé haladva helyezkedik el a töltő csatlakozó, amely a már megszokott Asus megoldás, egy gigabites ethernet port (extra gyors internetet biztosít), HDMI, egy USB 3.0 és egy USB-C (bármelyik irányból bedugható) csatlakozó.

Asus-X405UQ-laptop-portok

Szemből nincs semmilyen csatlakozó, csak egy kitüremkedés a felső burkolatból, amely a laptop könnyebb felnyitását szolgálja.

Jobb oldalon tovább haladva két visszajelző ledet, egy SD kártyaolvasót, egy kombinált jackcsatlakozót és két USB2.0-s helyet, valamint végül egy hagyományos kensington zárnak megfelelő helyet, hogy biztonságban tudhassuk a készülékünket.

Asus-X405UQ-jobb-oldali-portok

Aki figyelt, az észrevehette, hogy nem volt eddig szó szellőzőnyílásról, ez azért van, mert a készülék hátsó részén kapott helyet, így mind bal és jobb kezesek kényelmesen használhatják a készüléket egérrel, nem fogja a kezükre fújni a meleglevegőt.

Belső, képernyő, billentyűzet
Felnyitva az X405UQ laptopot egy szokásos Asus belső fogad bennünket. A képernyő körül fekete műanyag perem van, dícséretes azonban, hogy ez meglehetősen vékony, az Asus szerint 78%-os a kihasználtsága ennek a területnek a képernyő javára, és ez valóban így is van, kellemes megoldás. Ez alatt természetesen egy márkalogó látható, illetve a felső és az alsó rész között látható a hátrafelé vezető szellőzőnyílás.

Asus-X405UQ-laptop-szembol

A palmrest fényes műanyag, apró gömb alakú bemélyedésekkel díszítve. Ennek minősége azért lehetne jobb is, gépelés esetén eléggé be tud hajlani a középső része, a billentyűkkel együtt. Ez utóbbi egyébként megfelelő méretű szigetes billentyűzet, a jelenlegi tendenciáknak megfelelően, azonban ez nem kapott háttérvilágítást, numerikus pad pedig a méretnek köszönhetően nincs.

Asus-X405UQ-laptop-billentyuzet

A kikapcsológomb is ezen belül kapott helyet, a bal felső sarokban, rajta fehér visszajelző világítással, hogy a készülék üzemben van. Talán ez a terület a készülék egyetlen gyengepontja, a billentyűzet.

Gépelni kényelmes rajta, a megfelelő méretnek köszönhetően még nagyobb kézzel és ujjakkal is ritka az elütés, azonban a billentyűk nyomáspontja lehetne jobb is, illetve ahogyan korábban már említésre került, a középső rész nagyon meg tud hajlani. Ez hosszútávon nem jelent problémát, csak menet közben zavaró tud annak lenni, akinek ez kiemelten fontos, vagy erre érzékeny.

Már kifejtésre került, hogy a képernyő helykihasználása nagyon jó, szinte alig látszik a káva, olyan vékony. A konkrét készülékbe egy HD felbontású, matt képernyő került, amelynek betekintése szögei nagyon jók, oldalról nézve, azonban mivel nem IPS technológiát használ, ezért vertikálisan előfordulhat színtorzulás. Ez egyébként még a jobb megoldás, mivel oldalról akár 178 fokos szögben is jól láthatók a színek, így akár baráti társaság előtt is jól használható a készülék, ha többen szeretnének tartalmat fogyasztani egyszerre. Aki esetleg a HD (1366x768) felbontás miatt aggódnak, annak felesleges; egy ilyen méretekkel rendelkező képernyő esetén bőven elegendő ez a felbontás, ráadásul ennek még a későbbieknek nagy előnye is lesz, a teljesítmény teszteknél. A képernyő színei egyébiránt szépek, teljesen rendben ez a megjelenítő.

Hardver, teljesítmény, játéktesztek
Elérkeztünk a bevezetőben beharangozott következő pozitív részhez, a hardverhez.

A készülék specifikációi: Processzor: Intel® Core i3-7100U • Memória: 6 GB • 256 GB SSD / Flash • Kijelző: 14,1" HD, LED, Matt • nVidia GeForce 940MX 2GB • Operációs rendszer: Endless

Az Asus X405UQ készülék hozzánk érkezett példánya egy hetedik generációs i3-as processzort kapott, mellette pedig egy nVidia Geforce 940MX teljesít szolgálatot, 2GB GDDR5-ös memóriával. Ez a kombináció a HD felbontású képernyővel eléggé jó alapot biztosít arra, hogy akár játékokat is futtathassunk a készüléken.

ASUS-Asus-VivoBook-X405UQ-játékra

Nem meglepetés, hogy ezt meg is tettük, ennek az összefoglalása következik most:
Játék teszt Asus VivoBook X405UQ
A fenti eredmények alapján látszik, hogy low, de inkább normal beállítások esetén is bőven élvezetes, jó játékélményt nyújt a készülék, ráadásul vannak olyan nevek, amelyekben a high beállítás is tökéletesen futtatható. Hozzá kell tenni, hogy ezekhez az eredményekhez hozzájárul, hogy natív felbontáson futottak a tesztek, tehát HD felbontáson.

ASUS-X405-játék-tesztje-FarCry,-Tomb-Raider,-League-of-Legends,-Doom,-Battlefield,-GTA-P0

Fontos elmondani a fenti eredményekhez továbbá, hogy megközelítőleg 24fps felett már a legtöbb esetben élvezetes a játék, így ha a minimum képkockaszám másodpercenként nem csökken ez alá, akkor várhatóan megfelelő lesz a játékélmény.

Mindemellett a készülékben helyet kapott még egy 256GB-os SSD (az Asus leírása szerint hibird megoldások fogadására is alkalmas a készülék M.2-es foglalatba került), valamint van még benne összesen 6GB RAM. Ez furcsa mennyiség, az alap 4GB mellé beszerelt a gyártó még 2GB-ot (lehet megmaradt néhány modul korábbról), azonban ez a mennyiség már mindenképpen elegendő a hétköznapok során, akár akkor is, ha az ember játszani szeretne ezzel a készülékkel.

Endless operációs rendszer
A konkrét modell, az Asus X405UQ-BV241 nem Windows 10 operációs rendszerrel érkezik, hanem egy Endless nevezetű Linux rendszerrel, amely egyre népszerűbb az ingyenes operációs rendszerek körében. Az eddigi tendencia alapján az Asus a Windows nélküli készülékeket FreeDOS rendszerrel küldte forgalomba, azonban az elmúlt hónapokban elkezdtek átállni a fenti is említett Endless operációs rendszerre. Ezt egyébként már az E403 típus tesztjében kielemeztük, érdemes átkattintani, és elolvasni.

Így-néz-ki-az-Endless-operációs-rendszer

Egyébként nagy változás ezzel kapcsolatban nincs, továbbra is teljesen jól használható alap operációs rendszer, amely a hétköznapi feladatokra tökéletesen alkalmas, irodai környezetben azonban már előfordulhatnak nehézségek, főleg, ha többféle külső alkalmazást kell használni. Ettől eltekintve azonban az számítógépekkel ismerkedőknek, legyenek fiatalok, vagy akár idősebbek, megfelelő alternatíva lehet tartalom fogyasztásra, vagy akár gyártásra is.

Hang, hőmérséklet, akkumulátor
Alap, irodai felhasználás során a készüléknek szinte nincs is hangja, melegedés alig tapasztható, ilyen szempontból megfelelően vizsgázott a készülék. Azonban, ahogyan már kiderült, leteszteltük játékok közben, komolyabb terhelés alatt is a készüléket. Ilyen esetben a maximum hőmérséklet a processzor részéről 85 fok volt, de az átlag olyan 74 fok környékén alakul inkább. Azonban nem ez a meglepő, bár kétség kívül szép teljesítmény, hogy a legnagyobb terhelés során sem ment 85 fok fölé a CPU hőmérséklete (kereken 100°C-on van ennek a hetedik generációs Intel processzornak a vészleállása).

Szóval a nagyobb meglepetés inkább az, hogy a legnagyobb terhelés esetén is viszonylag halk tud maradni a készülék, egyáltalán nem zavaró a hang, amelyet ilyenkor a hűtés produkál (elöljáróban; járt nálunk tesztelésen az Asus Ryzen processzorral szerelt ROG gépe, és az viszont meglehetősen hangos :) ).

Az akkumulátoros üzemidő irodai felhasználás esetében, közepes fényerőn 6-7 óra, kicsit kisebb fényerőn pedig bőven kibír egy munkanapot a készülék töltő nélkül. Természetesen játékok alatt már nem teljesít ilyen jól a beépített akkumulátor, ilyenkor amúgy is célszerű inkább töltőről használni a készüléket.

Asus VivoBook X405UQ Laptop

Az X405UQ készülékkel kapcsolatban azonban azt hirdeti az Asus, hogy mindössze 49 perc alatt feltölthető a készülék akkumulátora 60%-os töltöttségre, amely meglehetősen jó időnek számít, és tapasztalatunk szerint ez tartható is nagyjából; és azt jelenti, hogy kb 50 perc töltéssel 4-5 óra üzemidőt nyerhetünk. Ráadásul azt ígéri a gyártó, hogy az akkumulátor 3x hosszabb élettartamot bír a hagyományos lítiumion akkumulátorokhoz képest. Ezt tesztelni nem tudtuk, hogy a valóságban is így van, azonban nem hinnénk, hogy az Asus ilyen szempontból nem a valóságnak megfelelő adatokat adna meg.

Összegzés
Mikor megérkezett hozzánk a készülék akkor komoly volt az érdeklődésünk iránta, mivel eléggé kecsegetető specifikációkkal rendelkezett. Tovább nőtt a kíváncsiság bennünk amikor megláttuk a készüléket, mivel tényleg egy elegáns, szép és lehengerlő megjelenést kapott az Asus X405UQ. A tesztek során pedig bizonyosságot nyert, hogy ez a hardver összetétel (képernyő, CPU, VGA) nagyszerű kombináció ahhoz, hogy a tulajdonos akár játszani is tudjon a készüléken, természetesen kompromisszumokkal, de ez nem von le semmit a játékok élvezhetőségéből.

Röviden összefoglalva, megérkezett a piacra egy olyan készülék, amely megfelelő hardverrel rendelkezik (ne felejtsük el a 6GB memóriát, illetve a 256GB, nagyon gyors SSD-t), akár játszani is lehet vele, a megjelenése lenyűgöző, miközben akár egy munkanapot is végig lehet vele dolgozni töltés nélkül, vagy ha szükség van rá, akkor gyorstöltésre is képes a készülék. Hátrány a kicsit gyengébb minőségű billentyűzet, és annak háttérvilágításának hiánya. Kérdéses pont pedig a HD felbontású képernyő, azonban ez nem mindenkinek jelent gondot, sőt, inkább előnyként is felfogható. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a készülék jelenleg 200ezer forint alatt kapható, akkor igazából meg tudjuk bocsátani ezeket a hibákat neki, és kifejezetten tetszetős ajánlatnak bizonyul a jelenlegi felhozatalban.

Kiemelt ajánlataink

  • 326 070,- Ft
    Ezüst hátlap • Processzor: Intel® Core™ i5 12500H • Memória: 24 GB • 2048 GB SSD • Kijelző: 15,6" IPS / WVA, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 10 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már hétfőn átvehető
  • 262 180,- Ft
    Fekete hátlap • Processzor: AMD Ryzen 5 7520U • Memória: 16 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 15,6" Fényes, OLED • AMD Radeon 610M • Operációs rendszer: Windows 10 Home • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már csütörtökön átvehető
  • 549 070,- Ft
    Zöld hátlap • Processzor: Intel® Core™ i7 1260P vPro • Memória: 16 GB • 2048 GB SSD • Kijelző: 14,1" IPS / WVA, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 10 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már hétfőn átvehető
  • 1 392 470,- Ft
    Fekete hátlap • Processzor: Intel® Core™ i9 14900HX • Memória: 32 GB • 1024 GB SSD • Kijelző: 16" 120 / 144 / 240 / 300 / 360 Hz, IPS / WVA, LED, Matt • nVidia GeForce RTX 4080 • Operációs rendszer: Windows 10 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már hétfőn átvehető
TörlésKijelöltek összehasonlítása