Barion Pixel

A legjobb laptopok webfejlesztéshez 2020

2020. augusztus 10. |

Ebben a bejegyzésben összeszedtük a legfontosabb szempontokat és ajánlunk 5 gépet, amivel biztosan tudsz dolgozni!

Szinte mindegy, hogy valaki front end, vagy back end webfejlesztő, a legfontosabb dolgok, amik egy laptop esetében számítanak, az a processzor, a memória és a merevlemez.

Ezek közül is a processzor és a memória nagysága azok, amik a legtöbbet nyomnak a latba, amikor új laptopot szeretne egy webfejlesztő beszerezni. A legtöbb esetben 8 gigabyte RAM elégséges szokott lenni a fejlesztői feladatok elvégzéséghez. Azonban az egyre összetettebb játék és webfejlesztési feladatok már legalább 12 Gigabyte-nyi memória meglétét teszik szükségessé.
Sokszor felmerül tehát a kérdés: melyik a legjobb laptop, amiben megfelelő a processzor és a memória is elég nagy ahhoz, hogy elvégezzem a webfejlesztéshez kapcsolódó programozási feladatokat?

Néhány fontos szempont laptop vásárlás előtt

Hordozhatóság

Szinte már minden méretben és formában lehet laptopot kapni. Az első kérdés tehát: mennyire könnyen legyen hordozható a kiszemelt laptop?

Amennyiben nem túl gyakran kell hordoznod a laptopodat, akkor a legjobb választás egy legalább 15 colos monitor átmérővel rendelkező notebook. Ezek általában könnyebben olvashatóak, és a nagyobb mérete miatt könnyebb lesz rajtuk elvégezni a multitasking feladatokat. Ha különböző helyeken dolgozol, vagy sokat utazol a legjobb választás egy 13-14 colos laptop lesz a számodra, a könnyebb hordozhatósága és a hosszabb akkumulátorideje miatt.

Kijelző

A laptopok kijelzője a legfontosabb tulajdonság, minden feladat ellátásához; mivel bármit is csinálsz a laptopon, hosszú órákig fogod nézni a kijelzőjét. Ezért fontos, hogy a számodra (és a szemednek) legmegfelelőbbet válaszd ki. A legolcsóbb laptopok 1366 x 768 pixeles felbontású kijelzővel rendelkeznek. Ez viszont már nem megfelelő a bonyolultabb munkafolyamatok elvégzéséhez, mivel a megjelenő szövegek nem elég élesek ahhoz, hogy hosszútávon kényelmes legyen az olvasás. A 4K (3840  ×  2160 pixel) felbontás két ok miatt is túlzás egy laptop számára: sokkal rövidebb akkumulátoridővel jár és aránytalanul többet fogsz otthagyni a pénztárnál.

A legjobb választás az úgynevezett FullHD, vagyis az 1920 x 1080 pixel felbontás. Emellett a kijelzőnek legyen megfelelő, vagyis minél szélesebb látószöge (pl. IPS) , valamint matt legyen, az idegesítő tükröződések elkerülése miatt.

Feldolgozási teljesítmény, vagyis a processzor (CPU)

A laptop CPU-ja nagyban befolyásolja a teljesítményt, ezért kiemelten fontos, hogy minél nagyobb teljesítményűvel rendelkezzen a számítógéped. A legfontosabb jellemzői melyek hatással vannak a teljesítményre:

  • magok száma
  • frekvencia
  • gyorsítótár mérete (Cache)

Általánosságban elmondható, hogy egy Intel Core i5 vagy i7 (illetve más gyártók hasonló processzorai), 3GHz frekvenciával, több mint elegendő a legtöbb feladat elvégzéséhez.

Memória (RAM)

Napjainkban már alapkövetelmény legalább 8GB RAM megléte, de még jobb, ha 12 GB vagy 16GB RAM-mal rendelkezik a laptopod.

Háttértár típusa és kapacitása

Az elsődleges prioritás a háttértár esetében, hogy SSD (Solid State Drive) legyen. Ez jelentős teljesítménynövekedést jelent a hagyományos merevlemezekhez képest. Az SSD használata miatt minden egyes művelet gyorsabban fog megvalósulni, beleértve a laptop felállását, vagyis azt az időt ami a bekapcsolástól eltelik addig míg teljesen feláll az operációs rendszer. Valamint minden munkafolyamat is sokkal gyorsabban fog betöltődni.

Napjainkban egy 512 gigabyte-os SSD már egyáltalán nem jelent nagy költséget, de érdemes elgondolkozni egy 1 terabyte-os SSD használatán, a nagyobb tárolókapacitás miatt.

Billentyűzet
Ne köss kompromisszumot a billentyűzettel kapcsolatban. Elengedhetetlen a kiváló minőségű billentyűzet megléte, hiszen szinte egész nap folyamatosan használni fogod őket. Vásárlás előtt mindig győződj meg róla, hogy a kiszemelt laptop billentyűzete elég kényelmes számodra.

Akkumulátor
A minél hosszabb akkumulátor élettartam nem elsődleges szempont, hiszen szinte mindenhol van konnektor, azonban legalább 6 órát töltés nélkül is működni képes laptopot válassz. Így biztos, hogy nem fog soha meglepetés érni, és mindig folytatni tudod a munkádat.

Operációs rendszer

Az operációs rendszer teljes mértékben az egyéni preferenciák függvénye. Azonban fontos megjegyezni, hogy a Windows vagy Linux használóinak nagyságrendekkel több lehetősége van a laptop kiválasztása során.

Amennyiben a macOS – t részesíted előnyben, akkor korlátozva vagy az Apple termékpalettájára.

Integrált vagy dedikált grafikus kártya?

A dedikált, vagyis a különálló chippel rendelkező grafikus kártya, nem elsődleges fontosságú a programozási/fejlesztési feladatok elvégzéséhez. Ezért pénzt takaríthatsz meg, ha megelégszel az integrált grafikus kártyával rendelkező laptopokkal, melyek szinte biztos, hogy tökéletesen meg fognak felelni az igényeidnek. Az így megspórolt pénzt fordítsd a memória vagy a merevlemez bővítésére.

Az 5 legjobb laptop webfejlesztők számára

1. Dell Inspiron 15 5593

A Dell Inspiron 15 5593 a teljesítmény és az ár nagyszerű kombinációja. Hihetetlenül kedvező ár – érték aránnyal rendelkezik. Ez a modell Intel Core i5-ös processzorral van felszerelve, azonban érdemes megnézni az i7-es változatot is.

Dell Inspiron 5593 (15 5000 sorozat) Laptop

Amennyiben a munkádhoz szükséges, hogy a laptopot virtuális gépként is használd, mindenképpen a 6 magos processzorral szerelt verziót szerezd be; mert szükséged lesz a többletmagokra, hogy megoszd a feladatokat a futó másik operációs rendszerrel. Erre például akkor lesz szükséged, ha hozzá szeretnél férni egy Linux-ot futtató munkaállomáshoz.

Ez a gép 8GB Rammal van felszerelve, ami a legtöbb felhasználónak elegendő; azonban mindez 16GB-ig könnyen bővíthető, és biztos hogy hosszútávon jobban jársz a többlet memóriával.

A kijelzője 1920 x 1080 pixel felbontású és tükröződésmentes. A fényes (glossy) kijelzőknek jobb a színminősége, azonban a tükröződésmentes megjelenés a legtöbb helyzetben jobban láthatóvá teszi a monitort.


2. Dell XPS 13

Dell XPS 13 Ultrabook™ (7390) Laptop

A Dell XPS 13 már egy prémium modell. Intel Core i5, i7 processzorral van felszerelve. Amennyiben olyan feladatokat végzel, amelyek nagy számítási feladatokat igényelnek, akkor ezt a laptopot Neked találták ki. A legtöbb modellvariáns Intel UHD Graphics videókártyával rendelkezik, ami bőségesen elegendő a webfejlesztés feladatokhoz. A Dell XPS sokkal nagyobb teljesítményre képes mint az Inspiron. Habár ez már egy felsőkategóriásnak számító laptop, már elérhetőek a piacon sokkal nagyobb teljesítményre képes erőgépek.

A kijelzője 4K (3840 x 2160 pixel) felbontású, melyet megnövelt erősségű akkumulátor támogat. Az egyik legjobb kijelzővel rendelkező laptop ami jelenleg elérhető.

3. Acer Aspire 5

Acer Aspire 5 A515-54G-58VU Laptop

Az Acer Aspire 5 egy alacsonyabb árkategóriába tartozó laptop, de az általunk ajánlott modell nem a legolcsóbb. A legújabb 10. generációs Intel Core i5 processzorral van felszerelve, ami jelenleg a legerősebbnek számít a kategóriájában. Ez a processzor teljes mértékben megfelel a webfejlesztési feladatok elvégzéséhez. Nem ez az elérhető legerősebb CPU, azonban magas teljesítményt kapsz a pénzedért.

A gép integrált grafikus kártyával rendelkezik, ami tökéletesen megfelel a kódolási feladatok elvégzéséhez. Habár például a Chrome bizonyos rendereléseknél ki tudná használni a dedikált videókártyák által nyújtott előnyöket, több mint elegendő a dedikált grafikus kártya használata a feladatok többségéhez. Amennyiben egy alacsonyabb árkategóriájú, de mégis jó ár/érték aránnyal rendelkező laptopot keresel, az Acer Aspire 5 az egyik legjobb választás.

Összességében az Acer Aspire egy kiváló laptop, ami 8GB DDR4 memóriával és közel 10 órás akkumulátoridővel rendelkezik. Az elsődleges szempont amiért sokan ezt a laptopot választják: az ára. Amennyiben többet is hajlandó vagy adni egy új laptopért, akkor nézd meg nyugodtan ötös listánk többi szereplőjét.

4. Apple MacBook Pro

Apple  MacBook Pro 16

Tagadhatatlan, hogy az Apple MacBook Pro egy kiváló számítógép. Nem véletlen a népszerűsége a webfejlesztők körében. Hihetetlenül szép a megjelenése, könnyen hordozható, és az összeszerelés minősége szinte iparági szabványnak számít.
A MacBook Pro 9. generációs Intel Core i7 processzorral rendelkezik, és dedikált AMD Radeon Pro 5300M videókártyája van. A MacBook soha nem arról volt híres, hogy gamer laptop lenne, ezért a piacon fogsz találni sokkal erősebb, Windows alapú gépeket.

Egyik fő előnye, hogy Unix alapú az operációs rendszere, emiatt is népszerű a fejlesztők körében, hiszen kompatibilis mindennel, amin ez a terminál fut (nagyon sok webfejlesztéssel kapcsolatos dolog ezt használja). A legtöbb frond-end fejlesztő szinte biztos, hogy Mac-en dolgozik pont emiatt.

Windows alatt is megoldhatóak ugyanezek a feladatok, viszont ott még plusz konfigurálásokat is végre kell hajtani.
Amennyiben egy prémium laptopot keresel, jó alkatrészekből, a MacBook a Te laptopod. Azonban az Apple márkanévnek illetve kivitelezésnek kétség kívül magas árcédulája is van.

5. MSI GS65 Stealth 9SE

MSI  GS65 Stealth 9SE Laptop
Az MSI GS65 Stealth 9SE jelenleg az egyik legjobb high-end laptop ami elérhető a piacon. Hihetetlen nyers erővel rendelkezik, de ez magasabb árcédulát is eredményez. Akkor érdemes elgondolkoznod ezen a laptopon, ha egy olyan gépet szeretnél, ami bármilyen elképzelhető webfejlesztési feladatot, zökkenőmentesen el tudsz végezni. Ha a fejlesztés mellett szeretsz számítógépes játékokkal kikapcsolódni, ennek a gépnek ez sem jelent akadályt.

Ez a laptop 8 magos Intel Core i9 processzorral van felszerelve, ami meghaladja a webfejlesztési feladatok elvégzéséhez igényelt számítási teljesítményt. Nvidia GeForce RTX 2060 dedikált videókártyával rendelkezik, ami egy alig 2 kilós laptop esetében a legerősebb választás.

Annak ellenére, hogy mekkora erő lakozik az MSI Stealth-ben, meglepően jól is néz ki. A logó a hátulján egyértelműen kifejezi a benne megbúvó teljesítményt, és azt hogy akár a legújabb játékok futtatására is képes. Amennyiben nagyobb összeget szánsz a laptop vásárlásra, ez a neked való gép.

Ha maradt még kérdésed, keress minket elérhetőségeinken, szakértő kollégáink segítenek a legjobb döntés meghozásában! :)

Ha ez a cikk tetszett, ezeket imádni fogod!

Kiemelt ajánlataink

  • 651 190,- Ft634 090,- Ft
    Szürke hátlap • Processzor: Intel® Core™ i5 13450HX • Memória: 16 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 15,6" IPS / WVA, 120 / 144 / 240 / 300 / 360 Hz, LED, Matt • nVidia GeForce RTX 4060 • Operációs rendszer: Windows 11 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már szerdán átvehető
  • 482 990,- Ft454 190,- Ft
    Szürke hátlap • Processzor: Intel® Core™ i5 1335U vPro • Memória: 8 GB • 256 GB SSD • Kijelző: 14,1" IPS / WVA, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 11 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már szerdán átvehető
  • 439 900,- Ft399 900,- Ft
    Fekete hátlap • Processzor: Intel® Core™ i7 1355U vPro • Memória: 16 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 16" IPS / WVA, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 11 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Raktárról azonnal
  • 389 590,- Ft383 890,- Ft
    Szürke hátlap • Processzor: Intel® Core™ i5 1335U vPro • Memória: 8 GB • 256 GB SSD • Kijelző: 14,1" IPS / WVA, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 11 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már szerdán átvehető
TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben