Barion Pixel

Ez az oldal sütiket használ

Az oldal sütiket és egyéb alkalmazásokat használ, hogy az Ön böngészési élményét javítsa, személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket kínáljon Önnek, melyek jobban illeszkednek szokásaihoz és preferenciáihoz. Ezen felül a látogatási adatokat elemezzük, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadja felhasználási feltételeket.

Az ezzel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatónkat megtekintheti ide kattintva.
ELUTASÍTOM ELFOGADOM

Asus EeeBook E403NA laptopot teszteltük!

2017. május 31. |

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az új Asus E403Na laptopot, megmutatjuk mire alkalmas valójában ez a készülék!

Az E típusjelzést az Asus a vékony, könnyű, ezáltal könnyen hordozható, Intel Celeron vagy Pentium processzorral szerelt, belépő szintű noteszgépeinél használja. Jelen tesztünk példánya egy E403NA típus, amely a tavalyi év végén méltán híres készülékcsalád új frissített verziója. A nagyon kedvező ár ne tévesszen meg, tesztünkből kiderül, hogy nem fapados verzió!

Részletes leírásunk nagyjából 15 perc olvasási időt vesz igénybe.

Mi van a dobozban?

A készülék a már bevált, jól ismert Asus dobozban érkezik, még mindig a hihetetlent keresve, azonban lehet, hogy ennél a készüléknél végre megtalálták. A doboz tartalma maga az eszköz, egy kompakt méretű töltő, illetve némi papír (használati utasítás, garancia papír és driver cd). Felnyitva a fekete tetőt, rögtön a biztonságosan bebugyolált Asus E403NA laptoppal találkozunk, amelyet kézbevéve tanúbizonyságot nyer, hogy tényleg egy E sorozatú gépet fogunk két kezünkben, mert hihetetlenül könnyű.

ASUS E403NA laptop doboz, belso, kabel

Ezzel pedig térjünk is át a Asus E403NA külső bemutatására. Azon túl, hogy a készülék súlya éppen érinti az 1,5kg-ot, tartogat még egy meglépő tulajdonságot, még pedig, hogy a fedlap és a palmrest (a billentyűzet feletti és melleti rész, a felső burkolat) szálcsiszolt alumínium. Ez egyrészről elegáns, drága megjelenést biztosít a készüléknek, amellyel gond nélkül meg lehet jelenni akár az iskolában, munkában, sőt akár egy tárgyaláson is, ahol passzol az öltönyünkhöz. Másrészről ez a masszívabb és minőségibb kialakítás biztonságot is nyújt a mindennapi használat során, amivel felülmúlja elődjét, a műanyagházas E402-es sorozatot. Ennek ellenére a készülék alja, illetve a kijelző körüli káva műanyag, de abból is a vastagabb, tartósabb fajta, így továbbra sem kell félteni a készüléket a mindennapi megpróbáltatásoktól.

ASUS-E403NA-billentyuzet

Az Asus E403NA portjairól bővebben: baloldalán kapott helyett a töltőcsatlakozó, egy HDMI kimenet, egy USB3.0-s csatlakozó, valamint a mai kornak és elvárásoknak megfelelően egy 1. generációs USB Type-C csatlakozó, amit nem sok gép mondhat el magáról, még magasabb árcédulával rendelkezők sem, annak ellenére, hogy a felhasználók szempontjából ez egyre inkább elvárás. Az USB Type-C csatlakozó előnye azon felül, hogy harmada a jelenlegi USB csatlakozóknak, hogy megfordítható, mindkét oldalával bedugható, így nem kell attól félnünk, hogy beletörjük ha rossz irányból próbáljuk beleerőltetni. Végezetül pedig ezen az oldalon egy kombinált (fejhallgató és mikrofon, illetve ezek kombójának fogadására alkalmas), 3,5-ös jack csatlakozót találunk.

ASUS-E403NA-USB-es-egyeb-portok,-csatlakozok_1

Szemből, vagy jobban mondva elölről csak három visszajelző LED-del találkozunk, amik a működést, töltést valamint a repülőmódot jelzik.

Asus-e403NA-visszejlezo-led_1

Jobboldalon egy memóriakártya foglalat, egy USB 2.0, illetve a Kensington zár/slot helye néz velünk farkasszemet. Ebbe a foglalatba illeszthető maga a Kensington zár, amivel laptopunkat egy fix helyhez rögzíthetjük, így megakadályozhatjuk illetéktelenek felkapják és ellopják. Ez a zár belül fémből van, így onnan kitépni a notebook sérülése nélkül nem lehet, így a tolvajok sem érnek vele semmit. Többféle Kensington zár létezik lehet kulcsos, vagy számzáras, nagyon hasznos biztonsági óvintézkedés, többféle típusból választhatsz nálunk is.

Asus E403NA Billentyűzet, touchpad

ASUS E403NA billentyuzet, touchpad, eger

Térjünk át a beviteli eszközökre, amelyek nem sok változáson mentek keresztül. Mivel egy 14”-os készülékről van szó, így egyáltalán nem meglepő, hogy nincs numerikus billentyűzet. Viszont a Home, PageUp, PageDown, End billentyűk a szokatlanul a kiosztás jobb szélén kaptak helyet, tehát nem az Enter van a billentyűzet legszélén. Azoknak, akik a fent említett funkciókat gyakran használják, mindenképpen megszokást igényel majd, szerencsére, a Delete gomb a szokásos helyen maradt. További öröm, hogy az On/Off gomb kívülálló helyet kapott, nem úgy mint az újabb Zenbook-ok esetében, így még véletlenül sem tudjuk gépelés közben kikapcsolni, alvó állapotba küldeni a készüléket. Ide tartozik még, hogy a navigációs billentyűk teljesértékűek, volt nekik elegendő hely, nem kell fél gombokkal beérni.

ASUS E403NA billentyuzet kiosztas

Összességében a kiosztása a gomboknak véleményem szerint rendben van, nem igényel sok kompromisszumot (kivéve azon komolyabb felhasználók számára, akik az előbb említett négy gombot sűrűbben használják), illetve nagyon gyorsan hozzá lehet szokni. A billentyűk között elegendő hely van, illetve méretük is nagy, ennek köszönhetően nagyobb ujjakkal megáldott felhasználóknak sem kell félniük a félregépeléstől. A gombok nyomáspontja jó, pontos, így ezzel sincs semmi gond, kényelmes használni, akár hosszabb távon is. Mi sem bizonyítja jobban, hogy jelen cikket is ezen a készüléken írom, és teljesen meg vagyok vele elégedve. Ez pedig ennél a készüléknél minimum elvárás, mivel az Asus E403-as célközönsége egyrészt a diákok, akik számára fontos a szövegbevitel kényelme és minősége, úgyhogy ebben a témában minden dicséretet megérdemel az eszköz.

A touchpad már más kérdés, bár be kell vallanom, hogy örök ellentét van köztem és bármely „tapipad” között, nem szeretem őket használni. A mérete megfelelően nagy (10,5x7,4cm), elhelyezkedésre pedig majdnem teljesen középen van, ha csak a Ctrl-Insert távolságra nézzük, akkor pedig ehhez képest teljesen középen helyezkedik el. Kétkezes gépelés esetében sincs egyáltalán útban, még számomra, viszonylag nagyobb lapátokkal megáldott személy számára sem.

ASUS-E403NA-billentyuzet,-touchpad-kiosztas

Használat közben pontos, jól lehet vele navigálni, azonban a nyomáspontja kicsit lentebb van, mint talán kényelmes lenne, van egy kis holtjátéka. Ettől függetlenül senki nem fog vele szenvedni, aki ezt szeretné használni egér helyett. Megfelelő környezet esetében természetesen támogatja a többujjas műveleteket is.

Asus E403NA kijelző bemutatása

Az elődmodellhez képest itt történt az egyik legnagyobb változás, és milyen jól döntöttek az Asus-nál, hogy ezt meglépték! A forgalomban lévő típusok között végre van FullHD felbontással rendelkező modell, amely 14”-on többenek még sok is, másoknak pedig pont az elvárása. A panel ugyan nem IPS, azonban a betekintési szögei jók, a konkrét felhasználónak semmi kellemetlenséget, színtorzulást nem kell elszenvednie használat közben, nagyon oldalról, vagy fentről/alulról nézve azonban már megjelenik a fenti jelenség. Házimoznak vagy hasonló nagyközönség előtti médiafogyasztára nem ez az ideális megoldás, de egy-egy munkaközi kikapcsolódó rövid videó megtekintésére vagy otthoni sorozat és filmnézésre teljesen elegendő, senki sem fog dühöngeni a minőségen.

ASUS-E403NA-kijelzo-meret,-felbontas
 

A kijelzőhöz tartozik még, hogy a fedlap nem szokványosan csak „felnyílik”, hanem konkrétan a hátsó lábak funkcióját is ez tölti be, mivel a készülék mögé-alá nyílik. Így használat közben kicsit megemelkedik (2-3 milimétert, nem zavaró), megdől a készülék a használó felé, ez nem rossz, csak nem hagyományos megoldás.

ASUS-E403NA-kijelzo-hajlas

Asus E403NA hardver, processzor bemutatás, kiépítés

Most pedig térjünk át a másik pontra, ahol újat, fejlődést mutat a készülék. Az Asus E403NA-FA007. Ebben a készülékben az Intel Pentium legújabb generációs processzora kapott helyet, egy N4200 személyében. Ez a feldolgozóegység is négy magos, elődjénél az N3700-as CPU-nál pedig gyorsabb, pedig a mindennapi használatban nem volt semmi gond azzal sem, tökéletesen képes volt ellátni azt a feladatot, amelyre kitalálták.

A 14nm-en gyártott processzor alapórajele 1,1GHz, azonban igény esetén 2,5GHz sebességre is fel tud menni, ha olyan erőforrás igényes feladatot indítunk el rajta. Például több olyan oldal elindítása, amin sok a mozgó reklám van és a háttérben youtube videót nézel. Mindemellett a fogyasztása pedig meglehetősen alacsony, 6W-ban adták a TDP-t.

A tesztekben szereplő számok persze nem minden esetben mondanak sokat. Alapvetően talán nem is az a lényeg, hogy százzal több pontot kap-e az egyik processzor a másiknál, sokkal inkább az a mérvadó, hogy mire képes a konkrét eszköz.

Asus E403NA tesztelése, kínzása

Kipróbáltam, hogy egyszerre futott két Full HD videó, valamint két reklámokkal teli weboldal, és még mindeközben a próbáltam szöveget is szerkeszteni, és… És nem volt semmi gondja a gépnek ezzel! Már pedig az ember nem néz egyszerre két FHD videót, és közben nem szerkeszt szöveget, vagy táblázatot. Mindezzel csak azt akartam bemutatni, hogy az eszközben lévő hardver a mindennapok során felmerülő akadályokat gond nélkül megugorja. Videót vágni, illetve 3D-ben tervezni pedig nem egy 120ezer forintos laptopon szokás, így arra ez természetesen nem elegendő.

A teljesítmény után térjünk át arra, hogy a konkrétan tesztelt Asus E403NA-FA007 egy 128GB-os SSD-vel, valamint 4GB RAM-mal érkezik, amelyek közül egyik sem cserélhető, vagy bővíthető. Ez viszont nem is okoz gondot, a RAM mennyisége bőven elegendő bármilyen feladatra, amire a készüléket kitalálták, legyen szó Windows vagy más rendszerről. Aki komolyabb munkára szeretné használni a készüléket, az úgysem ebben az árkategóriában fog nézelődni.

E403NA-FA007_-felhotarhely

Természetesen igény esetén tárolásra választható akár memóriakártya, akár egy külső HDD, de alapvetően egy feltelepített Windows operációs rendszer, mellette a szokásos programokkal (Office, Adobe Acrobat Reader, stb) bőven elfér a beépített háttértár felén, és nyílván akkor ugyan ennyi marad (sőt, inkább több) marad szabadon. Itt jegyezném meg, hogy mi is hasonló méretű SSD-en dolgozunk a mindennapokban, és sosem szokott kevés lenni még munkára sem, annak ellenére, hogy rengeteg dokumentumot, képet és hasonlókat tárolunk. Így normális felhasználás mellett tökéletesen elég az E403NA-FA007 által nyújtott 128GB-os háttértár.

Ehhez a típushoz jár Asus WebStorage, aminek segítségével minden internetre csatlakozó eszközről elérhetőek a fájlok, így 2 évre 500GB felhő tárhelyet kapunk a laptop megvásárlásával. A WebStorage egyszerű tárolást, megosztást és szinkronizálást kínál mindenféle adathoz, az üzleti bemutatóktól kezdve a fényképalbumokon át a kedvenc zene- vagy videofájlokig.

Asus E403NA Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Először is, olyan, hogy zaj, az E403NA-FA007 esetében nincs, mivel a benne lévő Intel Pentium N4200 processzor hűtés nélkül, tehát passzívan működik. Ennek megfelelően kivezetés sincs a gépen, tehát nincs benne ventilátor, ami zajt adhatna ki, továbbá HDD sincs benne, így tényleg teljesen csendes az eszköz.

E403NA-FA007-passziv-hutes

A kis fogyasztásnak köszönhetően melegedés is csak kis mértékben tapasztalható. Hosszabb használat esetén a palmreszt bal oldala, ahol az ember gépelés közben a bal kezét pihenteti érezhetően melegszik, azonban nem lesz forró vagy ilyesmi, inkább csak langyos. Ezzel szemben jobboldalon csak kézmeleg lesz a készülék (elsőre pedig egyértelműen hideg, köszönhetően a fémes borításnak). Billentyűzet részről is a baloldal tekinthető langyosnak, azonban gépelés közben ez nem érzékelhető, ellenben a készülék alsó burkolata például a fent említett teljesítményteszt közben már inkább a forró kategóriát ütötte meg.

Az Asus úgy hirdeti a készülékét, hogy akár 14 órás üzemidőre is képes az E403NA-FA007, amely eléggé bíztató, illetve jó alap ahhoz, hogy akár egy túlórával tarkított munkanapot, vagy egy hosszabb tanítási napot is kibírjon a készülék, anélkül, hogy a töltőhöz és a konnektorhoz kellene folyamodnunk. A gyakorlatban a 14 óra elérhetősége kérdéses, biztosan van olyan eset, amikor ezt meg lehet tenni, azonban a 8-10-12 óra üzemidő normális irodai/iskolai használat mellett egyáltalán nem álom vagy marketing fogás, még akkor sem, ha kényelmes (megközelítőleg közepes) fényerőn, WiFi-vel használjuk a gépet. Természetesen, ha meghajtásra kerül a meglehetősen vékony készülékünk, akkor néhány órára csökken az üzemidő, amit az 57Wattórás akkumulátor képes magából kisajtolni.

Asus E403NA STRESSZTESZTJE

Ez a konkrét készülék már az Asus új filózófiájának keretein belül érkezik, melyben már nem egy FreeDOS-szal szerelt készüléket adnak azon vásárlók számára, akik nem szeretnék megvenni a Windows-os verziót, hanem egy Linux alapon nyugvó, úgynevezett Endless operációs rendszert.  A következő bekezdésekben erről a rendszerről olvashattok.

ASUS-E403NA-operacios-rendszer

Kezdjük azzal, hogy én személy szerint nem használtam még soha Linux-ot, így számomra is új élmény ez a rendszer. Ettől függetlenül nagyon kíváncsian vártam a próba lehetőségét, mert számos ígéretes dolgot lehetett róla hallani.

A rendszer első bekapcsoláskor néhány információt kér, olyanokat mint, hogy mi legyen a rendszer nyelve, milyen kiosztású billentyűzetet tervezünk használni, mi az a hálózat, ahova csatlakozni szeretnénk, illetve az időzónára vonatkozik még néhány kérdése. És ezzel gyakorlatilag készen is vagyunk, meg merem kockázatatni, hogy nem volt 5 perc sem, hogy használatba vehessem a rendszert.

Először kicsit szokni kellett, a Microsoft Windows után egy kissé szokatlan, azonban szerencsére van tálca, ahol gyorsindítható, illetve aktuálisan futó alkalmazások csücsülnek és várják a használatukat. A böngésző egy Chrome verzió, szóval a szokásos kényelmi funkciók itt is elérhetőek. Ezen kívül találunk még olyan alapalkalmazásokat, mint a VideoNet, amely a gyakorlatban egy YouTube alkalmazás, így nem kell külön böngészőt használni, illetve kép és videó szerkesztő program, de a sort lehetne folytatni a végtelenségig, mert a rendszer „alkalmazás boltjából”, amelyet az App Center névre kereszteltek, egy csomó szoftver és megoldás letölthető, természetesen ingyenesen.

Ami mellett még nem lehet elmenni, hogy a rendszerbe integrálva van egy LibreOffice, ami gyakorlatilag a Microsoft megoldásának Linuxra írt verziója. Kicsit ezt is szokni kell, mert természetesen nem minden ott van, ahol a fizetős megoldásban, de nagyon könnyen át lehet állni, és egy is keresgélés után minden megtalálható. Ahogyan már említettem a konkrét cikket is ebben írom, a LibreOffice Writer nevezetű programjában.

Véleményem szerint mindennapi használatra a rendszer tökéletesen megfelel. Ugyanúgy lehet rajta böngészni, videókat nézni és zenét hallgatni, akár egy Windows rendszeren, a szövegszerkesztés, valamint a hasonló programok (táblázatkezelés) nem okoz nehézséget, ráadásul egyből rendelkezésre áll, teljesen ingyen. Azokra a funkciókra, amikre alapvetően használtunk egy számítógépet arra tökéletesen megfelel.

Munka után, ha hazamegy az ember délután/este, bekapcsolja a gépét, akkor netezik rajta, megnéz néhány hirdetést, cikket, esetleg egy-egy videótartalmat, ezek után küld még néhány emailt, esetleg rápillant a Facebookjára (ja igen, mondtam, hogy van külön facebook alkalmazás is?). Elindít egy videót, vagy filmet, és mindezen hétköznapi dolgokat, gond nélkül megcsinálja a rendszer. Nem omlik össze, nem várakozik, csak kattintunk és történik, aminek történnie kell.

Nem mondom, hogy az Endless alkalmas arra, hogy kiváltsa a Windows-t, mert nincs így. Mai világunkban gyakorlatilag megkerülhetetlen a Windows, a munkahelyeken szinte mindenhol ezt kell és lehet használni, az iskolákban is erre készítik fel a diákokat. De ha nem szeretnénk plusz pénzt áldozni egy Windows operációs rendszerre, vagy egy picit drágább, de már előre telepített Windows-zal rendelkező gépet vásárolni, akkor az Endless tökéletes alternatívát jelent, amennyiben nincsenek olyan programjaink, amit csak a Microsoft termékekkel lehet használni, vagy olyan extra igények amihez szükséges lenne.

Tehát anyukának, apukának, nagymamának gond nélkül lehet ajánlani ezt a rendszert, nem fog benne csalódni, ezzel a hardverkiépítéssel biztosan nem. Diákként már esetleg szükség lehet a Windowsra, vagy a fentiek tekintetében célszerűbb inkább azt tanulni és használni, de több egyetemen a diákok számára biztosítanak ingyen Windows Education verziót a tanulmányok idejére, azt pedig gond nélkül rá lehet telepíteni erre a készülékre is. Érdemes utána kérdezni az adott oktatási intézményben, hogy mire jogosultak az ott tanuló diákok.

(Igény esetén mi is feltelepítjük, szolgáltatásaink között szerepel ez is, neked csak az iskolától kapott aktiválókódot kell majd megadnod.)

Összefoglaló Asus E403NA laptopra

Őszintén szólva, kicsit nehéz objektíven nyilatkozni a készülékről, annyira megnyerő, de azért megpróbálom. Az Asus E403NA-FA007 egy szép megjelenésű, nagyrészt fémből készült házzal rendelkező laptop, amely kinézetben nagyon hasonlít a háromszor drágább Asus ZenBook család tagjaira. A benne rejlő hardver az Intel skáláján 2 csillagot kap az ötből, amely azt jelenti, hogy már nem csak tartalom fogyasztásra javasolja az Intel, hanem tartalom készítésére is (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, bloggolás, képek egyszerűbb szerkesztése). Ehhez hozzájön, hogy a kategóriájában a legfrissebb processzort kapta meg az E403, így a vásárlók méltán bízhatnak benne, hogy a vásárolt eszköz még 2 év után is bőven használható marad.

https://www.usanotebook.hu/termekek/Asus-EeeBook-E403NA-51340A.jpg

A 128GB-os gyorselérésű háttértár bőven elegendő mindenre, szükség esetén pedig külső HDD-vel több helyre is szert lehet tenni, a 4GB RAM pedig manapság teljesen átlagosnak tekinthető.

Nagy előrelépés az E sorozatban, hogy a tesztelt E403NA-FA007 már FHD felbontású kijelzőt kapott, így a kép tűéles, ráadásul a betekintési szögek is elég jók. Már pedig a család előmodelljének az egyetlen problémája talán ez, a kijelző volt.

A legnyomósabb érv a készülék mellett az ára, mert a fentiekben részletezett tulajdonságokkal rendelkező Asus E403NA-FA007 jelenleg 117 590 forintért megvehető webáruházunkban, ingyenes szállítással, ajándék 30 napos pixelhiba biztosítással. Igény esetén kérhető Microsoft Windows 10 operációs rendszerrel is, sőt, ha esetleg személyesen is szeretnéd megnézni vagy kipróbálni vásárlás előtt a terméket, akkor gyere be hozzánk Váci úti bemutatótermünkbe, ahol szívesen megmutatunk neked egy példányt, és válaszolunk minden kérdésedre.

Írta: Takács Krisztián

Kiemelt ajánlataink

  • 507 470,- Ft
    Fekete hátlap • Processzor: Intel® Core™ i7 1260P vPro • Memória: 32 GB • 1024 GB SSD • Kijelző: 15,6" LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 11 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már hétfőn átvehető
  • 306 170,- Ft
    Ezüst hátlap • Processzor: Intel® Core™ i5 12500H • Memória: 8 GB • 2048 GB SSD • Kijelző: 15,6" IPS / WVA, LED, Matt • Intel Iris Xe • Operációs rendszer: Windows 10 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már hétfőn átvehető
  • 401 570,- Ft
    Fekete hátlap • Processzor: Intel® Core™ i3 1215U • Memória: 32 GB • 2048 GB SSD • Kijelző: 15,6" LED, Matt • Intel UHD Graphics • Operációs rendszer: Windows 11 Pro • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már hétfőn átvehető
  • 179 780,- Ft
    Fekete hátlap • Processzor: Intel® Core™ i3 N305 • Memória: 8 GB • 512 GB SSD • Kijelző: 15,6" LED, Matt • Intel UHD Graphics • Operációs rendszer: Külön vásárolható • Gyártói garancia: 3 év
    Átvehetőség: Már hétfőn átvehető
TörlésKijelöltek összehasonlítása