Barion Pixel

Asus Rog laptop vásárlási útmutató 2020

2020. augusztus 3. |

Asus Rog laptop vásárlásnál az alábbi tényezőket kell figyelembe venned.

A gamer laptopok egyre népszerűbbek a játékosok körében, ami többnyire a hordozhatóságnak tudható be. A technológia fejlődésének köszönhetően a laptopokba egyre nagyobb teljesítményt tudnak bele pakolni a gyártók és már rendkívül könnyű, akár 2kg alatti gépekbe is találunk olyan hardvert, ami a legtöbb népszerű játék futtatására tökéletesen alkalmas.

Gamer laptop választásnál sok szempontra kell odafigyelned vásárlás előtt, beleértve

 • az általad kedvelt játékok teljesítményigényét,
 • a kijelző méretet,
 • billentyűzetet és persze a súlyt.

Ezek a tulajdonságok az Asus Rog termékcsalád laptopjaira is érdendők.

Ráadásul most extra ajándékokat is kapsz ROG vagy TUF laptop vásárlásod mellé, így most érdemes beszerezned a régóta kiszemelt notebookot! 

Fontos tényezők

 • Válaszd a legjobb GPU-t: A játékok gördülékeny futtatása leginkább a GPU erősségétől függ. Egy jó GPU biztosítja a legjobb grafikai beállításokat és FPS számot, valamint a későbbiekben is megállja majd a helyét az új, teljesítmény igényesebb játékoknál.
 • Tartsd szem előtt a bővíthetőséget: Tervezz előre és vedd figyelembe a vásárlásnál, hogy milyen RAM/háttértár bővítési lehetőségek állnak rendelkezésedre, így vásárlás után akár több év múlva is tudod bővíteni laptopod.
 • Válaszd a neked megfelelő kijelzőt: Pro gamerek nagy kedvence a megnövelt, akár 144 Hz-es képfrissítéssel rendelkező kijelző, amit egyre több gamer laptopba építenek be a gyártók. Meglátásunk szerint a Full HD felbontás még mindig tökéletesen elegendő bármely játék futtatására, így csak akkor ajánlunk nagyobb felbontást, ha tele a pénztárca.
 • Akkumulátorról nem sokáig bírja: Sajnos a gamer laptopok túlnyomó többsége nagyon rossz üzemidőt tud biztosítani akkumulátorról, ami egyben egy technológiai korlát is. A játékok futtatása rendkívül nagy erőforrást igényel, ami az akkumulátort secperc alatt megzabálja.

Gamer-laptop-vásárlás-2020-usanotebook_05
Milyen GPU-ra van szükséged?

Szeretnéd, hogy hosszútávon kiszolgáljon a laptopod? A játékok teljesítmény igénye folyamatosan növekszik, így érdemes egy Nvidia GeForce GTX vagy RTX GPU-val felszerelt laptopot vásárolni.

 • Alap játékokhoz: A legtöbb népszerű, de nem túl teljesítmény igényes játékhoz (PL: Fortnite, Minecraft, Dota 2, CS:GO) felesleges a túl erős GPU. Alap szintű játékoknál egy GTX 1050Ti – GTX 1650 ROG bőven elegendő a középhaladó grafikai beállítások melletti játékélményre.
 • Csúcs grafikás játékokhoz: Amennyiben a legújabb és legfejlettebb grafikával ellátott játékokkal szeretnél játszani akár a legjobb grafikai beállítások mellett, érdemes beszerezni egy Nvidia GeForce RTX 2060 GPU-val felszerelt laptopot. Ez a videókártya már alkalmas a VR játékok kezelésére is.
 • VR és a legmagasabb beállítások: Az RTX 2070 GPU lehetővé teszi, hogy szinte az összes játékkal a legmagasabb beállítások mellett játszhass, ennél egy szinttel még magasabb teljesítményt produkálnak az RTX 2080 vagy az RTX 2080 Super  videókártyák, amik biztosítsák a magas minőségű VR élményt.

Milyen további specifikációkra van szükséged?

A GPU mellett fontossági sorrendben áll a megfelelő CPU kiválasztása. Természetesen a memória mérete is fontos, de figyelembe kell venni, hogy a laptop processzorokat az alaplapra forrasztják, így azt nem lehet később cserélni, mint egy memóriát.

 • CPU: Mi azt szoktuk javasolni, hogy játékra legalább egy Intel Core i5 U-s processzor kell, de a magasabb órajel miatt játékra sokkal inkább ajánlott egy H-s processzoros gamer laptopot vásárolni, ebből is érdemes a legújabb 9. generációs modellek közül választani. A maximális grafikai beállításokhoz grafika igényes játékoknál és VR-nál pénztárcához mérten érdemesebb egy Core i7 H, vagy Core i9 CPU-t választani.
 • RAM: Játékhoz a minimum 8GB RAM mondhatni kötelező, ha van rá büdzsé, érdemes 16 GB-os verziót választani, ami már a legtöbb játékhoz elegendő.
 • Tárhely: A Windows-t és a fontos, napi szinten használatban levő szoftvereket az SSD meghajtóra kell telepíteni, a nagyméretű játékok pedig mehetnek a HDD-re

Gamer-laptop-vásárlás-2020-usanotebook_07

Milyen kijelzőre van szükséged?

A kijelző az egyik legmeghatározóbb tényező gamer laptop vásárlásnál, főleg ha külső monitor bevonása nélkül szeretnél játszani kedvenc játékaidon.

 • Méret: A legtöbb játékra tervezett laptop 15,6, vagy 17 hüvelykes képernyővel rendelkezik, és mi sem ajánlunk kisebb méretet.
 • Felbontás: 1920 x 1080 pixelnél alacsonyabb felbontás nem ajánlott. A Full HD bőven elegendő és 15,6 hüvelyken ennél nagyobb felbontás sok esetben felesleges is, ráadásul a túl nagy, pl UHD-4k sokkal nagyobb erőforrást is igényel. 15,6 col felett lehet érdemes elgondolkodni egy picit magasabb felbontáson.
 • Képfrissítés: A legtöbb gamer laptop monitor 1080p felbontású és 60Hz-es. Játékoknál szemmel láthatóan nagy a különbség a 60 – 120 – 144 Hz között és ha van rá keret mindenképp ajánljuk a 60 Hz feletti kijelzőt. Meglátásunk szerint sokkal többed ad a játékélményhez, mintha a nagyobb felbontást választanánk.
 • Nvidia G-Sync és AMD FreeSync: Ezek a technológiák kiküszöbölik a képernyő szakadás problémáját, ami egy tejesen folyamatos képet biztosít. Leginkább a csúcskategóriás gamer notiknál jellemző az alkalmazása.
 • Kijelző felülete: Mindenképp a matt felületű kijelzőket ajánljuk, hogy a vissza -tükröződő fény ne zavarjon meg a játékban.

Milyen Asus ROG laptopok közül választhatsz?

Aktuális Asus ROG laptop szériák:

Ha ez a cikk tetszett, ezeket imádni fogod!

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben